Premium content ophalen

Tegen een burn-out aanlopen in de loop van je carrière is inmiddels voor veel mensen gemeengoed, helaas.

Een minder bekende term, maar daardoor niet minder aanwezig in diverse beroepsgroepen en functies, is career ledging. Vrij vertaald: tegen een plafond aanlopen in de loop van je carrière,

De Australische therapeut Darleen Barton geeft tegenover Business Insider de volgende uitleg.

“Heb jij als streber het hoogtepunt in je carrière bereikt, de toppen van je kunnen? En weet je op dit moment niet meer hoe je verder moet komen? Dan sta je waarschijnlijk ‘vast op de rand van je carrière’, ofwel je hebt te maken met career ledging. Je connecties en vaardigheden hebben je gebracht naar de plek waar je nu bent, maar het lijkt alsof je groei stagneert of zelfs afneemt. Je weet niet meer hoe je je piekniveau moet vasthouden. Veel hoogvliegers die vast komen te zitten, gaan zichzelf tegenwerken omdat ze aan zichzelf gaan twijfelen.”

Barton heeft voor vrouwen in de top van de zakelijke wereld een vergelijkbare term bedacht: glass ledging. “Wanneer je een hoge functie hebt, maar telkens niet kunt doorstomen naar een baan als CEO of een rol binnen het bestuur.”

Hoge verwachtingen

Volgens de expert heeft het fenomeen te maken met prestatiedruk: de verwachtingen op universiteiten liggen hoog, er is veel concurrentie in verschillende beroepsgroepen en toenemende druk op bedrijven om te blijven presteren in de mondiale economie.

Ze pleit er dan ook voor dat bedrijven meer aandacht besteden aan het probleem dat goede werknemers vast komen te zitten. Volgens Barton kunnen uitgerekte periodes waarin iemand dagen maakt in dezelfde functie, leiden tot extreme druk en stress.

Het belangrijkste: "Investeer in je mensen."

"Uit onderzoek blijkt dat bedrijven die in hun mensen investeren, ze beter weten vast te houden en het personeelsverloop beperken . Klanten die een langetermijnrelatie nastreven, werken graag samen met medewerkers die ook op de lange termijn zijn gericht."

Volgens Barton kunnen onderstaande tips helpen, als je het idee hebt dat je vastzit in je carrière.


Doe leiderschapservaring op

Denk bijvoorbeeld aan het vervullen van bestuursfuncties en adviesrollen buiten je huidige rol, tipt Barton. "Non-profitorganisaties zijn vaak op zoek naar vooruitstrevende, gemotiveerde bestuursleden om hun organisatie te laten groeien."


Leg contacten met belangrijke netwerken en professionele verenigingen

Kijk of je kunt deelnemen aan ledenpanels, werkgroepen en andere initiatieven. Je bouwt contacten op, duikt dieper in kwesties die jouw vakgebied mogelijk raken en werkt aan je cv - aldus de expert.

Wat is er niet positief aan?

Lees ook even: Deze 4 fouten wil je niet maken als je gaat netwerken


Ontwikkel je vaardigheden als spreker en word een expert in jouw sector

Iedereen kent ze wel: mensen die een wandelend uithangbord zijn voor hun vakgebied. Het lijkt alsof iedereen ze weet te vinden voor een mening of leuke opdracht.

Het kan nooit kwaad om contact te zoeken met alumni, bedrijfsnetwerken of organisatoren van congressen om te vragen of je iets voor ze kunt betekenen, zegt Barton. Op deze manier werk je aan je cv en doe je ervaring op in het spreken voor mensen over zaken die van belang zijn voor jouw branche.

Spannend? Er zijn talloze instituten - zoals Great Communicators in Amsterdam - die je kunnen helpen bij het vinden van jouw unieke verhaal en hoe je dat goed overbrengt op publiek.

Meer weten? Lees ook even: 10 dingen die je van Máxima kunt leren als je zelf in de spotlights staat


Zoek een mentor

Een mentor kan een sleutelrol spelen in je carrière. Deze kan je begeleiden, voor feedback zorgen én is een hele goede referentie. Wie weet wat zijn of haar netwerk voor jou kan betekenen.


Zorg voor de juiste gemoedstoestand

Barton: "Mindfulness is een belangrijk ingrediënt voor persoonlijk succes", zegt Barton. "Vertrouwen is hier een groot onderdeel van. Vertrouwen is besmettelijk: het kweekt een positieve energie en geeft anderen een gevoel van hoop, actie, vooruitgang en comfort. Deze dingen zijn van belang bij het ontmoetingen met nieuwe mensen en het onderhouden van je contacten."

Ofwel: als je zelfverzekerd bent, laat je een positieve indruk achter op anderen. Als jij niet overtuigd bent van jezelf, zullen anderen dat ook niet zijn. Barton: "Geef andere mensen een reden om vertrouwen in je te hebben... Wees zelfverzekerd!"

[activecampaign form=20]

LEES OOK: Wetenschappers zeggen dat ze je charisma kunnen meten met deze 6 vragen

Premium content ophalen