De Verenigde Staten gaan de handel met Taiwan opvoeren in een reactie op het “provocerende” gedrag van China, zo meldde het Witte Huis. Daarbij dringen de VS aan op het recht van lucht- en zeedoorgang in de Straat van Taiwan. Ergens in de komende dagen wordt een nieuw handelsplan onthuld.

De verklaring volgende op de woedende reactie van China afgelopen week op het bezoek van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi aan Taiwan. Beijing hield daarop zijn grootste militaire oefeningen ooit rond het eiland dat door China als afvallige provincie wordt beschouwd.

Het bezoek van Pelosi is volgens het Witte Huis in lijn met het bestaande beleid van Washington.

Taiwan heeft China ervan beschuldigd het bezoek van Pelosi te gebruiken als een excuus om militaire oefeningen te kunnen houden. Deze zouden volgens Taipei ter voorbereiding op een invasie zijn.

Het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken bedankte Washington zaterdag in een verklaring voor de steun. Daarin werd ook gewezen op de inzet van de VS om de veiligheid in de Straat van Taiwan en de vrede in de regio te handhaven.

VS kondigen nieuwe militaire oefeningen in Straat van Taiwan aan

Naast een versterking van de handelsbetrekkingen houden de Verenigde Staten de komende weken ook militaire oefeningen in de Straat van Taiwan. Dit ondanks toenemende spanningen met China over het eiland. Het betreft oefeningen in de lucht en op zee, aldus een hoge Amerikaanse functionaris vrijdag.

Kurt Campbell, de coördinator van het Witte Huis voor Indo-Pacific-aangelegenheden en een adviseur van president Joe Biden, zei dat ondanks de spanningen de Amerikaanse troepen "zullen blijven vliegen, zeilen en opereren waar het internationaal recht dit toelaat, in overeenstemming met onze langdurige inzet voor vrijheid van navigatie".

Eerder vrijdag hielden duizenden militairen uit de VS, Indonesië en bondgenoten uit de regio een militaire oefening met scherp geschut. De oefening in Indonesië, bekend als Super Garuda Shield, was in reactie op de militaire oefeningen die China vorige week rond Taiwan hield.

"De destabiliserende acties van de Volksrepubliek China, die passen bij hun dreigende activiteiten en acties tegen Taiwan, is precies wat we proberen te vermijden", zei admiraal John Aquilino, die als hoofd van de Amerikaanse troepen in de Indo-Pacific de oefening leidde.

LEES OOK: Chinese reactie op bezoek van Pelosi aan Taiwan lijkt vrij gebruikelijk, zeggen experts