Op zoek naar een nieuw kantoor? Keuze te over, en het wordt alleen maar meer. Ruim 15 procent van de kantoren staat leeg. Houd je rekening met de verborgen leegstand, dan is zelfs een derde van alle kantoorruimte overbodig.

Dat blijkt uit een rapport van Officerank, een databedrijf in de vastgoedbranche.  Nederland telt op dit moment 54 miljoen vierkante meter (m2) kantooroppervlak. Op dit moment staat daar 8,5 miljoen m2 van leeg.

Dat is al best veel, maar het probleem is nog veel groter. Veel bedrijven zijn veel te ruim behuisd. Tijdens de crisis is het personeelsbestand ingekrompen, maar de meeste organisaties hebben hun kantoren nog niet aan hun kleinere omvang aangepast, onder meer omdat veel huurcontracten nog doorliepen.

Veel contracten lopen de komende jaren wel af, en dat betekent dat er vele vierkante meters kantoor op de markt gaan komen. De onderzoekers van Officerank hebben berekend dat als je de verborgen leegstand meetelt, 17 miljoen vierkante meter van de in totaal 54 miljoen overbodig is. Dat is ruim 30 procent.

Aantrekken arbeidsmarkt lost leegstand niet op

Vastgoedbezitters die zich vastklampen aan de aantrekkende arbeidsmarkt, houden zichzelf voor de gek. Hoewel je zou verwachten dat de vraag naar kantoorruimte weer zal toenemen naarmate er meer werk is, is dat volgens Officerank niet het geval.

Lange termijntrends zorgen voor een afnemende vraag, ongeacht de conjunctuur. Zo is er steeds minder ruimte nodig per werknemer. Archiefruimte en serverruimte is met de opkomst van de opslag van data 'in de cloud' steeds minder nodig. Vergaderen gebeurt vaker digitaal of buitenhuis. En mensen werken steeds vaker thuis en parttime.

Die ontwikkelingen betekenen dat de meeste organisaties met veel minder toekunnen. Een gemiddelde werknemer had in 2005 nog 19 m2 tot zijn beschikking - gezamenlijke ruimtes meegerekend. In 2015 is dat nog maar 15 m2 en de onderzoekers denken dat dat in 2020 of 2025 nog maar 12 m2 zal zijn.

Kantoorwoestijnen en oases

Het gevolg van bovenstaande trends is dat - bij een gelijkblijvend aanbod van 54 miljoen m2 - in 2025 40 procent van de kantoren in theorie leeg zou komen te staan. Een bijna apocalyptisch beeld van kantoorwoestijnen doemt op.

Maar wie nu op zoek is naar kantoorruimte en denkt straks voor een prikkie op de eerste rang te kunnen zitten, komt bedrogen uit.

De toplocaties, zoals de Zuidas in Amsterdam, zijn nog altijd gewild. De leegstand daar is slechts 6 procent. De prijs per vierkant meter is opgelopen tot 345 euro terwijl je volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars gemiddeld in Nederland 116 euro per m2 betaald.

Lees ook

5 manieren waarop verhuurder gebouwen groter maken dan ze zijn

Waarom vastgoed kopen voor veel ondernemers niet slim is

Het nieuwe werken? Werknemer gaat liever naar kantoor

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl