Wetten, regels en belastingen veranderen continu en dat kan weer gevolgen hebben voor je financiën.

Hieronder vind je een aantal wijzigingen per 1 juli 2019 die jouw portemonnee kunnen raken.

We hebben gekeken naar zaken als huren, energieabonnementen, vakantiedagen en boetes.


Minimumloon gaat omhoog

Als je het minimumloon krijgt, ga je er per 1 juli 1,23 procent op vooruit. Het wettelijk minimumloon wordt per 1 juli 1.635,60 per maand. Dat is bijna 20 euro meer dan een maand daarvoor.

Volledig minimum jeugdloon nu vanaf 21 jaar, dat was vanaf 23 jaar

Als werknemer heb je vanaf je 21e recht op het volledige wettelijk minimumloon. Voorheen was dat pas vanaf je 23e. Ook het minimumloon voor werknemers van 18 tot en met 20 jaar wordt extra verhoogd. Als 20-jarige heb je per 1 juli recht op minimaal  80 procent van het minimumloon, als 19 jarige op minimaal 60 procent.

Hogere huur

De meeste verhuurders verhogen de huur per 1 juli. De huur van sociale huurwoningen mag vanaf 1 juli 2019 maximaal 4,1 tot 5,6 procent omhoog. De stijging hangt af van de hoogte van je inkomen. Was je gezinsinkomen hoger dan 42.436 euro in 2017, dan kan je vanaf 1 juli 2019 de maximale huurverhoging krijgen.

Huur je in de vrije sector? Dan geldt er géén maximum huurverhoging. Er geldt wel een hele set aan overheidsregels voor huurverhogingen in de vrije sector.

Vakantiedagen uit 2018 kun je per 1 juli zomaar kwijt zijn

De wettelijke vakantiedagen die je 2018 hebt opgebouwd vervallen per 1 juli 2019. Tijd is natuurlijk geld en vrije tijd ook. Let dus goed op: heb je nog wettelijke dagen uit 2018 staan, neem ze snel op, laat de dagen uitbetalen of maak goede afspraken.

Bovenwettelijke, dus extra vakantiedagen, vervallen overigens pas na vijf jaar. Soms zijn er in de collectieve arbeidsovereenkomst andere regels afgesproken. Verder kun je afwijkende schriftelijke afspraken maken.

Loop even goed na welke vakantiedagen je nog hebt openstaan en wat je gaat doen. Dagen zomaar kwijtraken is toch wel zonde.

Tariefsverhogingen abonnementen per 1 juli

De twee grootste Nederlandse telecomaanbieders verhogen hun tarieven per 1 juli. Bij KPN en Ziggo gaan de prijzen van internetabonnementen en alles-in-één-pakketten omhoog, met circa 2 à 2,50 euro per maand.

Ook andere abonnementen van bijvoorbeeld sportclubs kunnen hoger worden.

Effect lagere energieprijzen weggevaagd door hogere leveringskosten en belastingen

Eneco en Nuon/Vattenfall verlagen de tarieven per 1 juli. Essent houdt de prijzen gelijk, die zat al op een wat lager niveau. Helaas, door hogere vaste leveringskosten en de energiebelastingen stijgen de totaalbedragen die huishoudens uitgeven aan energie toch.

Heb je een bedrijf en gebruik je heel veel stroom? Dan moet je een energiebespaarplan maken en insturen

Als je als zzp’er 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 kubieke meter aardgas of meer gebruikt, dan moet je energie gaan besparen. Je valt onder het Activiteitenbesluit milieubeheer en moet uiterlijk 1 juli 2019 rapporteren wat je gaat doen om energie te besparen. Dat kan sinds eind februari via een eLoket van het Rijk.

Appen op de fiets kan je 95 euro kosten

Op de fiets een appje versturen of even bellen dat je wat later bent? Vanaf 1 juli is het verboden. Ook navigeren met de smartphone in de hand is voortaan taboe. Je riskeert een boete van 95 euro als je gesnapt wordt.

Hou geen 'mobiel elektronisch apparaat' vast in de auto, op de brommer of op de fiets

Het wordt verboden tijdens het besturen van alle voertuigen een 'mobiel elektronisch apparaat' vast te houden. Het gaat niet alleen om smartphones, maar ook om andere slimme elektronische gadgets die er al zijn of die nog moeten komen. Met de term ‘mobiel elektronisch apparaat’ wil de wetgever nieuwe ontwikkelingen voor zijn.

Rentemiddeling voor je hypotheek goedkoper

Vanaf 1 juli mogen geldverstrekkers hypotheekklanten die aan rentemiddeling willen doen geen extra rente-opslag meer in rekening brengen. Vaak is die opslag nu 0,2 procentpunt.


Op de hoogte blijven van alle geldzaken? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief over personal finance.