De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) stemt dinsdag tegen het bonusbeleid van olie- en gasreus Shell, die zijn aandeelhoudersvergadering houdt.

,,Ondanks een flink lagere omzet, kasstroom en nettowinst krijgen bestuurders aanzienlijke cashbonussen toegekend over 2015, terwijl aandeelhouders hun belegging in dat jaar flink in waarde hebben zien dalen”, zo merkt de vereniging op. De bonus getuigt volgens de VEB niet van ,,voldoende voeling” met zogenoemde stakeholders.

De VEB noemt de stevige bonussen en salarisverhogingen bij Shell ,,een verkeerd signaal naar de markt” in een tijd waarin de winsten onder druk staan door de malaise op oliemarkten.

Kritiek op bonus Shell-topman

Eerder al had het toonaangevende adviesbureau Glass Lewis al kritiek op de bonus van Shelltopman Ben van Beurden. Van Beurden zag zijn basissalaris over afgelopen jaar met 8 procent dalen, maar zijn bonus ging met 6 procent omhoog ten opzichte van 2014.

“Wij blijven bezorgd over de discrepantie tussen bonussen en financiële prestaties”, aldus het adviesbureau in een rapport dat door zakenkrant The Wall Street Journal werd ingezien. Shell rapporteerde over 2015 een daling van de nettowinst van 87 procent ten opzichte van een jaar eerder, tot 1,9 miljard dollar.

Glass Lewis adviseert naar eigen zeggen 1200 klanten, waaronder een aantal van de grootste institutionele beleggers ter wereld.

Een woordvoerder van Shell liet The Wall Street Journal weten dat het concern de beloningen van bestuurders spiegelt aan het ,,leveren van de strategie, gemeten met zowel korte- als langetermijndoelstellingen''. Daarbij is volgens Shell een ,,duidelijke afstemming'' tussen de prestaties en het beloningsbeleid.

In maart gaf Shell in het jaarverslag al aan dat de bonus van Van Beurden was gebaseerd op zijn ,,sterk leiderschap zowel strategisch als operationeel''. Overigens zijn niet alle stemadviesbureaus tegen de beloning, zo gaf Institutional Shareholder Service het advies het beloningspakket goed te keuren.

Winstdaling Shell

Shell moest afgelopen jaar fors in de kosten snijden door de daling van olieprijzen en het vooruitzicht om een minder winstgevende productie van olie.

Over 2015 zag Shell de winst kelderen naar 10,7 miljard dollar, van 22,6 miljard dollar in 2014. Het bedrijf verlaagde vorig jaar zijn kosten en investeringen met 12,5 miljard dollar vanwege de moeizame marktomstandigheden en dit jaar zullen de uitgaven naar verwachting verder dalen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl