• De Brabantse maakreus zet zijn plannen door om elektronicaproducent Neways over te nemen.
  • Het bestuur van Neways weer een bod onlangs af, omdat het te laag zou zijn.
  • Inmiddels zou 69 procent van de Neways-aandeelhouders achter het overnamevoorstel van VDL staan.

Industrieconcern VDL is nog steeds van plan de Brabantse fabrikant van elektronische componenten Neways in te lijven, ondanks het verzet van het bestuur van dat bedrijf.

VDL biedt 13 euro per aandeel, waarmee de overnameprooi op zo’n 158 miljoen euro wordt gewaardeerd. Een ruime meerderheid van de aandeelhouders van Neways zou zich achter het bod van VDL hebben geschaard.

VDL is een industriële onderneming die zich richt de assemblage van personenauto’s (met de Nedcar-fabriek in het Limburgse Born) en de ontwikkeling, productie en verkoop van onder meer halffabricaten en autobussen.

Het bedrijf wordt bestierd door de familie Van der Leegte. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer.

Neways wees VDL de deur

VDL is sinds de oprichting in 1953 gegroeid door slimme overnames van lokale bedrijven in de maakindustrie.

Lees meer: Hoe de familie Van der Leegte VDL uitbouwde tot Brabantse maakreus

Neways Electronics, een Brabantse fabrikant van elektronische componenten voor onder meer de auto-industrie, is de volgende prooi. Vorige week brak Neways, dat een beursnotering heeft in Amsterdam, de gesprekken over de overname echter af.

Volgens het bestuur houdt VDL in zijn bod er te weinig rekening mee dat het bedrijf in de nabije toekomst weer veel meer waard kan worden dan nu.

Neways werd door de coronacrisis fiks minder waard. Maar nu de vooruitzichten voor autofabrikanten weer beter worden, zou dat snel kunnen veranderen. Financieel topman Paul de Koning van Neways zei onlangs dat een akkoord met het bod van VDL niet in het belang van de aandeelhouders zou zijn.

Eerder schreef de Vereniging van Effectenbezitters, een belangenvereniging voor kleine beleggers, al dat het bod van VDL te laag was.

VDL en Neways kennen elkaar goed

VDL wijst op zijn beurt op de premie die aandeelhouders ontvangen. Het bod ligt ruim 19 procent boven de slotkoers van Neways op de laatste dag voordat de overnamegesprekken bekend werden.

Inmiddels zou bijna 69 procent van de aandeelhouders achter het overnamevoorstel van VDL staan. Met het openbare bod wil VDL de resterende groep aandeelhouders de kans bieden op het bod in te gaan.

De twee bedrijven zijn geen onbekenden voor elkaar. VDL is sinds 1995 aandeelhouder van Neways en heeft op dit moment een belang van rond de 27 procent in het bedrijf.

De industriegroep denkt vooral dat de combinatie van verschillende onderzoeks- en ontwikkelingsteams van de bedrijven goed zal uitpakken. Grote klanten zouden liever zaken willen doen met grote bedrijven die alle expertise zelf in huis hebben op het vlak van software, elektronica en mechanica.

Lees meer over succesvolle ondernemers: