• In Miami Beach is een luxe penthouse verkocht voor 22,5 miljoen dollar in cryptovaluta.
  • Het is de grootste vastgoedtransactie die volledig in cryptomunten is betaald.
  • Meer makelaars overwegen cryptovaluta als serieus betaalmiddel.

In Miami Beach is een luxe penthouse voor 22,5 miljoen dollar, omgerekend zo’n 18,5 miljoen euro, in cryptovaluta van de hand gegaan. Tot nu toe geldt de vastgoedtransactie als de grootste die met cryptomunten is gefinancierd.

Het penthouse is onderdeel van Arte Surfside, een project van 16 luxe woningen van de Italiaanse architect Antonio Citterio. Het ligt aan de kust in de wijk Surfside in Miami Beach.

Half mei werd aangekondigd dat cryptovaluta zouden worden geaccepteerd als betaling voor de luxe woningen. Een paar weken later is het eerste luxe appartement voor 22,5 miljoen dollar in crypto verkocht aan een anonieme koper.

Eén van de penthouses is verkocht voor 22,5 miljoen dollar in cryptovaluta. Foto: M18 Public Relations
Eén van de penthouses is verkocht voor 22,5 miljoen dollar in cryptovaluta. Foto: M18 Public Relations

Het penthouse van zo’n 500 vierkante meter ligt op de negende verdieping van het gebouw dat 12 lagen telt. Het heeft vier slaapkamers en evenveel badkamers. Eén van de opvallende kenmerken is het terras van bijna 275 vierkante meter met uitzicht op de oceaan.

Arte heeft de naam van de koper en de cryptomunt waarin het penthouse werd betaald niet vrijgegeven. De ontwikkelaars van het project denken dat ze aan de vooravond staan van een radicale verschuiving in de vastgoedmarkt.

“Cryptovaluta zijn de toekomst van vermogen en we denken dat dit alleen nog maar het begin is”, zei Arte’s vastgoedontwikkelaar Giovanni Fasciano in een verklaring.

Het appartement van zo'n 500 vierkante meter herbergt vier slaapkamers en evenveel badkamers. Foto: M18 Public Relations
Het appartement van zo’n 500 vierkante meter herbergt vier slaapkamers en evenveel badkamers. Foto: M18 Public Relations

“Arte heeft een precedent geschapen voor hoe deze verkopen eruit kunnen zien en hoe snel ze kunnen plaatsvinden. We zijn er trots op dat we de basis hebben gelegd voor deze nieuwe, ontluikende wereld.”

Dus wat krijg je voor die 22,5 miljoen dollar aan cryptovaluta?

Arte heeft gezorgd voor binnen- en buitenzwembaden, een tennisbaan op het dak en een fitnessruimte en yogastudio. Daarnaast kunnen bewoners de sauna of een stoombad induiken en kunnen ze aan ‘meditatie aan het strand’ doen, zoals Arte het noemt.

Er is ook een kinderspeelkamer en een horecakeuken. De parkeerplaatsen zijn voorzien van temperatuurregeling.

De panoramaramen bieden zicht op de oceaan. Foto: M18 Public Relations
De panoramaramen bieden zicht op de oceaan. Foto: M18 Public Relations

De all-crypto-deal komt op een moment dat sommige makelaars in de VS cryptovaluta serieus overwegen te accepteren.

En nieuwe bedrijven, waaronder een startup genaamd Propy, schieten als paddenstoelen uit de grond om cryptocursussen aan te bieden voor makelaars in onroerend goed. Een nieuwe industrie is ontstaan.

Voor ongeveer 500 dollar leert Propy makelaars hoe ze moeten werken met cryptoklanten.

Echter, de meeste ontwikkelaars en makelaars accepteren cryptovaluta nog niet als betaling en eisen dat verkopers hun crypto in plaats daarvan omzetten in contant geld voor aankopen.

In een interview met Forbes zei Fasciano dat vastgoed een sterke belegging blijft, ongeacht de komst van cryptovaluta.

“De geschiedenis heeft bewezen dat vermogende personen zich altijd tot onroerend goed wenden om hun rijkdom – en hun nalatenschap – te behouden voor de lange termijn”, aldus Fasciano.

“Dus we verwachten dat de nieuwe cryptomiljonairs en -miljardairs er dezelfde logica op nahouden.”

Lees meer over cryptovaluta: