Het ministerie van Veiligheid en Justitie wordt in het kabinet Rutte III omgedoopt in het ministerie van Justitie en Veiligheid en dat gaat aardig in de kosten lopen. Zo moeten onder meer websites, e-mailadressen, enveloppen en naamborden worden vervangen, schrijft De Telegraaf.

En er zijn meer ministeries die een andere naam krijgen en dat gaat volgens ingewijden alles bij elkaar miljoenen kosten. Zo wordt het ministerie van Infrastructuur en Milieu het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en gaat het ministerie van Economische Zaken formeel het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heten.

Dat betekent ook nieuwe logo’s en in het geval van Justitie en Veiligheid moet bijvoorbeeld ook de naam worden vervangen op alle gevangenissen in Nederland. De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vinden dat justitie voor veiligheid hoort, omdat het de basis vormt van de rechtsstaat.

Dat die naamsveranderingen miljoenen gaan kosten is wel duidelijk, maar De Telegraaf weet ook niet hoeveel precies. In 2010 werd het ministerie van Economische Zaken voor 1,5 miljoen euro omgedoopt in het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en dat werd twee jaar later voor ongeveer hetzelfde bedrag weer teruggedoopt in alleen Economische Zaken.

En nu wordt dat dus weer anders, want VVD’er Eric Wiebes wordt minister van Economische Zaken én Klimaat. Tot nu toe viel klimaatbeleid onder het ministerie van Infrastructuur en Milieu, maar omdat het energiebeleid onder Economische Zaken valt was dat een moeilijk werkbare situatie.