Een roestende badkuip, een fiets met een kapot frame of een verbogen kraan bij een verbouwing mag waardeloze rommel lijken, maar bij de schroothandelaar is het geld waard.

Verwacht niet je hele verbouwing terug te verdienen door naar de metaalrecycling te gaan, maar je stopt al snel een paar tientjes in je zak. Bij Peter de Graaf van J.W. de Graaf Recycling uit Purmerend komen mensen vaak langs met puien, kozijnen, ijzeren balken, waterleidingen en elektriciteitskabels.

“Je moet toch al de auto pakken om het weg te gooien. Als je het metaal inlevert bij de gemeente krijg je er niets voor, bij ons krijg je er nog wat voor betaald,” aldus De Graaf. “Plus: je bent goed bezig. Als je zorgt dat je afvalmetaal wordt gerecycled, heb je niet alleen financiële winst, maar ook milieuwinst.”

Koper meest waardevol

In principe kunnen de meeste in huishoudens gebruikte metalen bij schroothandelaren worden verkocht. Voor koper wordt de hoofdprijs betaald. Maar ook bijvoorbeeld voor een vertrapte fiets, wordt geld betaald bij een metaalhandel. De Graaf schat een dat fiets van 20 kilo op dit moment een bedrag tussen de drie en vier euro oplevert.

Hoeveel je krijgt uitbetaald, kan dagelijks variëren. Metaalhandelaren stellen de prijzen die ze betalen vast aan de hand van de London Metal Exhange, een toonaangevende wereldmarkt voor metaal. Daarnaast is de prijs natuurlijk afhankelijk van de winstmarge die de handelaar rekent.

Uit het bijgevoegde kader 'Schrootprijzen' blijkt dat er behoorlijke prijsverschillen zijn. Koper levert per kilo momenteel zo'n 5 euro op, messing zit rond de 3 euro en voor oud ijzer gaat het om pakweg 20 cent per kilo.

Apparaten met metaal

Sommige bedrijven handelen niet alleen in sloopmateriaal, maar ook in apparaten waar metaal in zit verwerkt. Een metaalhandelaar in Den Bosch geeft aan ook oude computers over te kopen, omdat er in het moederbord en de harde schijf vaak metaal zit verwerkt.

Aan het recyclen van apparaten zijn soms strenge milieu-eisen verbonden. Het inleveren van bijvoorbeeld airco’s en koelkasten is vaak niet mogelijk omdat er in deze apparaten vaak gevaarlijke stoffen zijn verwerkt.

Wie een enkele keer een partij metaal verhandelt, hoeft volgens Jelle Wijkstra van de Belastingdienst geen belasting te betalen over deze inkomsten. “Maar ga je zo vaak naar de metaalhandelaar dat je op een ondernemer begint te lijken, dan moet je wel belasting gaan betalen,” aldus Wijkstra.

Minimumgewicht

Niet elke schroothandelaar neemt metalen af van particulieren. Sommigen werken met een minimumgewicht voor minder kostbare metalen als ijzer. Daarom is het aan te raden om eerst even de metaalhandelaar in de buurt op bellen voordat je de auto pakt.

Metalen moeten tevens ‘schoon’ worden ingeleverd, dus zonder glas, plastic of andere niet-metalen. Als er twee metalen zitten verwerkt in het voorwerp, dan werkt De Graaf van het recyclebedrijf uit Purmerend vaak met een gemiddelde prijs.

Omdat ook criminelen hebben ontdekt dat er geld valt te verdienen met metaalhandel, kunnen handelaren bij de verkoop vragen om een legitimatiebewijs. De Metaal Recycling Federatie (MRF) ziet erop toe dat de leden die het MRF-keurmerk dragen niet in illegaal verkregen metaal handelen. Ook is de Federatie bezig met lobbyen om het tonen van een legitimatiebewijs te verplichten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl