• De ‘gedeeltelijke lockdown’ zoals die sinds woensdagavond van kracht is, kan mogelijk tot in december duren, denkt RIVM-baas Jaap van Dissel.
  • Psychiater Damiaan Denys vreest dat de coronacrisis ook een mentale crisis wordt, zegt hij tegen NRC.
  • Filosoof Marli Huijer vraagt zich in De Volkskrant juist af of de strenge maatregelen zonder perspectief juist iets zijn waarvoor we moeten kiezen.

De ‘gedeeltelijke lockdown’ zoals die sinds woensdagavond van kracht is, kan mogelijk tot in december duren. Dat zegt Jaap van Dissel van het RIVM in een tegenover de NOS.

Van Dissel verwacht dat de besmettingscijfers eerst nog verder zullen toenemen voordat een eventuele afname volgt. Hij houdt er daarom rekening mee dat de nieuwe coronamaatregelen niet al na vier weken kunnen worden versoepeld.

Afgelopen woensdag zei van Dissel in de Tweede Kamer dat mogelijk binnen een maand een effect van de maatregelen kan worden gezien. Maar hij voegde eraan toe dat de coronacijfers pas in december, misschien januari, weer terug zijn op een acceptabel niveau.

Als blijkt dat de cijfers niet ver genoeg teruglopen, moeten de maatregelen nog verder worden verscherpt, denkt Van Dissel.

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend werden er 8.141 nieuwe coronagevallen geregistreerd, zo maakt het RIVM zaterdag bekend. Dat was wederom een dagrecord. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 50.000 nieuwe besmettingen gemeld.

Uitzichtloosheid vergroot risico op mentale crisis

Het is onduidelijk hoelang de huidige maatregelen gaan duren. Maar zonder perspectief wordt het heel moeilijk, zegt hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys in de NRC. "Het virus was al een medisch en maatschappelijk probleem, maar wordt nu ook een mentale crisis. Grote vraag: hoe gaan we dit volhouden."

Wat ons volgens Denys door de ‘mentale crisis’ kan helpen, is dat we ons idee bijstellen van wat we als ‘beloning’ beschouwen. Dus niet meer vliegen en feesten, zoals voor de crisis, maar "je gedrag veranderen: minder individualistisch geluk najagen en maatschappelijker worden, wel contacten aanhouden, maar dan meer als intensere vriendschappen in kleinere kring, meer in de natuur verkeren."

Anderen gaan een stap verder en vragen af of de strenge maatregelen zonder perspectief iets zijn waar we überhaupt voor moeten kiezen. Filosoof en voormalig arts Marli Huijer zei vrijdag in een interview met de Volkskrant dat "de maatregelen voortkomen uit praktische afwegingen: wat kan het zorgsysteem aan. Het is geen keuze op basis van een visie, of de lange termijn. Wie zegt dat het virus niet nog jarenlang onder ons zal zijn, dan kunnen we deze maatregelen toch niet volhouden?"

LEES OOK: Zo ziet de routekaart van het kabinet eruit om het coronavirus te bestrijden