Autofabrikant Tesla neemt zonne-energiebedrijf SolarCity over. Volgens Tesla-eigenaar Elon Musk moeten de bedrijven met elkaar versmelten om technieken te combineren.

Musk is met de overname, die maandag bekend is gemaakt, weer een stap dichter bij de realisatie van zijn strategie: een groot duurzaamheidsbedrijf dat niet alleen batterijen en auto’s verkoopt, maar ook zonnepanelen.

Het samenvoeging van beide bedrijven, waar een prijskaartje van 2,6 miljard dollar aan hangt, lag in de lijn der verwachtingen. In juni deed Tesla al een bod op SolarCity.

SolarCity, in 2006 opgericht door Musks neven Lyndon en Peter Rive, is één van de grootste aanbieders van zonne-energiesystemen in de Verenigde Staten en Musk is er grootaandeelhouder én voorzitter.

Deal nog niet rond

Hoewel de overname zo goed als rond zou zijn, kan die verstrengeling Musk mogelijk parten spelen. Volgens Reuters heeft SolarCity dan ook een speciale commissie in het leven geroepen om het bod van Tesla objectief te beoordelen, zonder dat Musk of andere leden van de raad van bestuur daar invloed op uitoefenen.

Aandeelhouders moeten nog akkoord gaan met de deal. Musk die aandelen heeft in beide ondernemingen, onthoudt zich daarbij van stemming. Ook andere bestuurders zullen om die reden niet meestemmen.

Voldoende kennis

Beleggers liepen in juni niet warm voor de overname. Tesla bood toen tussen de 26,50 en 28,50 dollar per aandeel. Kenners vragen zich af of Musk over voldoende kennis beschikt om de bedrijven van elkaar te laten profiteren.

Op de Nasdaq verloor het aandeel Tesla 12 procent na het bod, terwijl dat van SolarCity omhoogschoot naar 29 procent. Sindsdien steeg het aandeel Tesla weer langzaam, op vrijdag sloot het op 234,79 dollar. Beleggers lijken dus minder sceptisch.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl