Op school wordt het er al vroeg ingepeperd: wie hard werkt heeft een voorsprong in het leven. Werk hard, verdien meer, word rijk.

Maar, ‘dat is maar de helft van het verhaal’, zegt Ric Edelman, CEO van Edelman Financial Services – een vooraanstaand financieel adviesbureau in de Verenigde Staten.

Tijdens een Facebook Live-interview vertelde Edelman aan Business Insider: “Als je alleen maar hard werkt, word je nooit echt rijk. Het is niet genoeg om alleen hard te werken en wat geld aan de kant te zetten.”

Om rijk te worden moet je ook iets anders doen, zegt Edelman. In het bijzonder: beleggen.

Het is een oud idee. Kijk bijvoorbeeld naar het spel Monopoly. Verdien je je geld door simpelweg de dobbelsteen te gooien en het geld van START te innen? Dan word je uiteindelijk verpletterd door tegenstanders die strategisch vastgoed kopen om zoveel mogelijk te verdienen.

In het echte leven gaat het niet veel anders. Uiteindelijk verdien je het meeste door slim te werk te gaan, volgens de expert. Dat betekent vooral gebruik maken van het principe van rente-op-rente uit beleggingen, zodat geld meer geld wordt.

"Je wordt nooit financieel succesvol, als je je geld simpelweg op de bank zet", zegt Edelman. Simpele spaarrekeningen bieden meestal een rente van maximaal 1 procent (of iets meer als je het geldt langer vast zet).

Je kunt volgens Edelman veel beter naar de beurs kijken. De aandelenmarkt heeft historisch gezien een gemiddelde opbrengst van 10 procent sinds de jaren '20. "Het is niet heel ingewikkeld en je genereert een hogere opbrengt - 6, 7, 8, 9 procent. Dat is alles wat je nodig hebt om voordeel te halen uit samengestelde groei over een aantal decennia."

Beleggen betekent niet noodzakelijk dat je enorme risico's hoeft te nemen. "Je kunt dit doen zonder veel risico te lopen, zonder er veel moeite in te steken en zonder dat het veel tijd kost", zegt hij. "Het enige wat je hoeft te doen is te investeren in een mix van fondsen, denk aan ETF's (brede indexfondsen, red) of beleggingsfondsen, en een diverse, wereldwijde beleggingsportefeuille", zegt Edelman. Hij vult aan dat ook vastgoed altijd een interessante manier van investeren is.

Kortom: continu harder werken, maakt je op de lange termijn niet echt rijk. Zorgen dat je het maximale uit je geld haalt wél.

Kijk hier het hele Facebook Live gesprek:

 

LEES OOK: Ivanka Trump krijgt geen salaris van het Witte Huis, maar kan zo toch blijven cashen

Ivanka Trump hotel Washington