Daar zit je dan met een Manitou Verreiker, die met zijn machtige arm tot 18 meter hoog komt. Dat was ooit een goede investering om bouwmaterialen te verplaatsen naar onmogelijke plekken, maar nu staat ie ongebruikt stof te verzamelen in een loods.

Of neem die elektrische trein, compleet met rolstoellift en kachels voor de wintermaanden, die een zorginstelling op eigen terrein liet rijden om invaliden te vervoeren – kostbare inventaris dat een tweede leven verdient.

Hoe raak je zulke waardevolle machines weer kwijt voor een goede prijs? De markt hiervoor is klein en zie hem maar eens te vinden.

Afschrijven is zonde

Maar het probleem negeren is geen optie: zo’n apparaat afschrijven is immers doodzonde, zeker in de wetenschap dat er altijd wel iemand op zoek is naar zo’n tonnen wegend moloch. Verkopen aan een handelaar kan natuurlijk, maar dat heeft ook zo zijn nadelen: je moet actief de boer op en het is de vraag of je wel genoeg betaald krijgt.

Ooit wel eens gedacht aan veilen?

Speciaal voor machines heeft BVA Auctions – marktleider in online veilingen met ruim 5 miljoen bezoekers per maand – de maandelijkse materieelveiling ontwikkeld.

Materieelveiling

“Uniek aan dit concept is dat onze opdrachtgevers hun eigen kavels kunnen uploaden”, zegt Robert Lubbers, de man die bij BVA verantwoordelijk is voor deze veiling. “Onze mensen komen op locatie langs en maken een uitgebreid rapport van de machine en een 3D-video. Je hoeft geen specificaties uit te zoeken – dat doen wij.”

“In het oude systeem moest je het materieel zelf naar een locatie brengen, en was het de vraag of het verkocht werd. En er was minder goede informatie over de machines.”

Met de veiling bereikt BVA een breed scala aan klanten: onder andere bouwondernemingen, verhuurbedrijven, transportondernemingen en agrariërs. “Zij krijgen via BVA een betere prijs dan via een handelaar, omdat ze direct verkopen aan de gebruiker.”

Internationale verkoopportals

Bovendien is de markt niet slechts nationaal, dankzij de groei van BVA nu ook over de grens. Advertenties worden geplaatst op gespecialiseerde internationale verkoopportals en op de websites van internationale partners. Elk kavel krijgt volgens BVA gemiddeld 1.000 views met potentieel biedingen uit 30 landen, wat ertoe leidt dat 80 tot 90% van de kavels daadwerkelijk geveild wordt.

De internationalisering betekent meer biedingen en dus een betere prijs. “De groei zit met name in Europa”, stelt Lubbers. “maar we verkopen inmiddels ook aan Marokko, Turkije en zelfs Zuid-Amerika.”

Zo kon het gebeuren dat de verreiker met die lange arm vorige maand een nieuwe eigenaar vond voor 62.000 euro – een 50% hogere prijs dan partijen hadden verwacht. “Twee buitenlandse bieders hebben die prijs gemaakt.”

Meer weten? Mail Robert Lubbers, Sales Accountmanager op [email protected] of lees verder op de website.

LEES OOK Zo vond een Vlaamse Tyrannosaurus Rex zijn weg naar Nederland