Drieëneenhalf jaar na de start in Nederland waagt de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij, kortweg NBWM, de sprong naar het buitenland. En dat is meteen een grote sprong: Singapore.

Het fintechbedrijf dat valutatransacties afhandelt voor middelgrote en kleinere bedrijven, gaat medio september van start in het Verre oosten. “Dit komt eigenlijk voor uit de vraag van klanten die daar al zitten”, zegt mede-oprichter en directeur Pieter-Jan Datema in een toelichting tegen Business Insider. “De valutamarkt is een mondiaal systeem en voor Nederland is het tijdsverschil met Singpore 6 uur. Daarmee kun je net een stukje van de nacht bij ons overbruggen, zodat je klanten 24 uur per dag kunt bedienen.”

NBWM begon in 2014 als uitdager van Nederlandse grootbanken bij het afhandelen van valutatransacties voor het MKB. “Grootbanken doen graag zaken met bedrijven die een jaaromzet van 500 miljoen euro of meer boeken. Maar een flinke groep ondernemingen daaronder met een omzet van minder dan een ton tot 300 of 400 miljoen euro, komt er bekaaider vanaf. Dat wil zeggen: grootbanken verdienen heel gemakkelijk geld aan valutadiensten voor deze ondernemingen, terwijl de risico’s gering zijn”, zei Datema destijds tegen Business Insider.

Singapore staat op voor fintechbedrijven

Inmiddels heeft NBWM, dat naar eigen zeggen zwarte cijfers schrijft, zo’n 1.200 klanten en die komen uit 22 landen. Datema: “Dat is vooral via mond-tot-mondreclame gegaan van Nederlandse bedrijven die in het buitenland werken. De stap om nu in Azië ook plaatselijke klanten te gaan bedienen is een logische.”

Met innovatieve technologie en het schrappen van verborgen transactiekosten claimt NBWM valutatransacties voor exporteurs en importeurs veel goedkoper te kunnen afhandelen. “Singapore is vergelijkbaar met Nederland . Twee grootbanken nemen het gros van de markt voor hun rekening”, geeft Datema aan. “Wij denken vergelijkbare transacties acht tot negen keer zo goedkoop te kunnen uitvoeren.”

De Nederlander is opvallend positief over overheid van de Aziatische stadstaat. Datema: “Ze zijn heel streng, maar staan tegelijk open voor uitdagers en innovatieve fintechtbedrijven. We zijn dan ook heel blij dat we een vergunning hebben gekregen.”

Nieuwe naam NBWM in het buitenland: Clarency

Maar het oer-Hollandse wisselkantoor heeft voor de buitenlandse expansie wel één concessie moeten doen. Waar de klassieke naam Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij in Nederland een statement is tegenover grootbanken die een veelheid van diensten aanbieden, zullen buitenlanders moeite hebben om die naam correct uit te spreken. Laat staan begrijpen. “We gaan in het buitenland dan ook een andere naam hanteren”, zegt Datema. “Clarency. Dat heeft een mooie drievoudige associatie in het Engels: een combinatie van clarity en currency.”

Datama gaat tot het eind van dit jaar zelf vanuit Singapore de opstartfase doen: “Het kantoor wordt geleid door een Nederlander die daar al acht jaar zit. Maar ik ben er onder meer voor de selectie van personeel. En het is ook een kwestie van netwerken: klanten daar vinden het wel fijn als ze even een handje kunnen schudden met de directeur.”

LEES OOK China sluit bitcoinbeurzen, zeggen lokale media - koers bitcoin daalt