ANALYSE – Vaak wordt gedacht dat wanneer je in andere valuta dan de euro belegt, er sprake is van valutarisico. Omgekeerd lijkt er geen valutarisico wanneer je als Nederlander of Belg in Europese aandelen belegt.

Deze gedachte gaat echter lang niet altijd op. Drie voorbeelden ter verduidelijking.

Ferrari: dubbele notering in Europa en VS

Sportwagenfabrikant Ferrari is sinds afgelopen jaar beursgenoteerd. Ferrari heeft zowel een beursnotering in New York als in Milaan.

Vanuit valutaoogpunt bekeken maakt het niet uit waar u aandelen Ferrari koopt. Zou de dollar ten opzichte van de euro halveren terwijl de koers van Ferrari in Milaan onveranderd blijft, dan verdubbelt per definitie de koers van Ferrari in New York. En daarmee maakt het dus niet uit op welke beurs de aandelen zijn gekocht.

Unilever: meeste omzet buiten eurozone

Bij het beoordelen van valutarisico’s is van belang te weten in welke valuta de omzet behaald wordt. De beurs waaraan een bepaald bedrijf genoteerd staat zegt daarover lang niet alles.

Grote Europese bedrijven met een Europese beursnotering behalen dikwijls veel omzet buiten de eurozone. Soep- en zeepconcern Unilever bijvoorbeeld behaalde afgelopen jaar ruim 60 procent van de omzet buiten het eurogebied.

Voor de omzet en winst van Unilever die in Amerika, Azië en Afrika wordt behaald geldt dus dat valutaschommelingen een rol spelen, als je de winst en omzet omrekent in euro's.

Yum China: omzet in China, beursnotering in VS

Het kan nog extremer. Fastfoodbedrijf Yum China (exploitant van onder meer KFC en Pizza Hut in China)  heeft een notering in de Verenigde Staten, maar dit bedrijf behaalt uitsluitend omzet in China.

Afgaande op de zogeheten Big Mac-index (daarover verderop meer) was de Chinese munt begin dit jaar ruim 40 procent ondergewaardeerd ten opzichte van de dollar.

Voor Europese beleggers maakt dit Yum China mogelijk een extra smakelijke belegging - als de Chinese winst omgerekend in dollars meer waard wordt. Dat weegt mogelijk ruimschoots op tegen het feit dat je als Europese belegger in een bedrijf met een dollarnotering belegt.

Big Mac-index

De Big Mac-index is in 1986 geïntroduceerd door het Britse weekblad The Economist. Deze index geeft een indicatie van de onder- of overwaardering van valuta ten opzichte van elkaar, gebaseerd op de prijs van een Big Mac. Via de interactieve tool is te zien welke valuta op basis van de Big Mac-index mogelijk over- of ondergewaardeerd zijn:

Als beleggingsstrategie zou ik overigens niet aanraden om sterk te focussen op wat mogelijk de sterkst ondergewaardeerde valuta zijn. Waarschijnlijk bent u beter af door simpelweg gespreid te beleggen in aantrekkelijk gewaardeerde bedrijven die waarde genereren.

Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. Auteur heeft zelf aandelen Ferrari  in bezit.