• Enkele populaire vakantiebestemmingen zoals Griekenland, Frankrijk en Spanje scherpen de coronaregels omdat het aantal besmettingen fors toeneemt.
  • Zo moet je in Frankrijk vanaf augustus een gezondheidspas tonen bij bezoek aan een bar of restaurant en ook in de trein of het vliegtuig moet je kunnen aantonen dat je geen corona hebt.
  • Spanje stelt in tientallen steden weer een avondklok in en beperkt met hoeveel mensen je samen mag komen.

De bij Nederlandse toeristen populaire vakantiebestemmingen Griekenland, Frankrijk en Spanje scherpen de coronaregels aan. De landen nemen die maatregelen vanwege het fors oplopen van het aantal besmettingen.

Zo zijn in Griekenland alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd straks welkom in horecazaken, maakte premier Kyriakos Mitsotakis bekend. Mitsotakis kondigde ook aan dat alle medewerkers van verpleeghuizen voor ouderen zich moeten laten inenten. Wie weigert, wordt medio augustus geschorst.

Ziekenhuispersoneel, zoals artsen en verpleegkundigen, krijgt tot 1 september de tijd om zich te laten vaccineren. Ook komt er een vaccinatieplicht voor bepaalde beroepsgroepen.

Frankrijk: gezondheidspas tonen

Ook Frankrijk heeft de coronaregels aangepast. President Emmanuel Macron maakte bekend dat voor een bezoek aan een bar of restaurant met ingang van augustus met een gezondheidspas moet worden aangetoond dat de drager geen corona heeft. De pas is ook nodig in de trein of in het vliegtuig.

De pas is al vanaf 21 juli vereist als iemand een evenement wil bezoeken met meer dan vijftig personen. Met de pas wil de regering de nieuwe golf besmettingen door de Delta-variant terugdringen. Een gezondheidspas toont aan dat iemand is ingeënt of negatief is getest.

Het is nog onduidelijk of Nederlanders die naar Frankrijk willen reizen de QR-code in hun CoronaCheck-app, kunnen gebruiken om aan te tonen dat ze gezond zijn. De ANWB laat weten dit te onderzoeken.

Spanje: avondklok en beperkt samenkomen

Ook de Spaanse toeristische regio's Catalonië en Valencia komen met nieuwe maatregelen om de jongste golf van het coronavirus in te dammen.

In Catalonië, dat Barcelona als hoofdstad heeft, moeten alle openbare activiteiten om 00.30 uur eindigen. Ook mag je met hooguit tien mensen bijeenkomen, of dat nou privé is of in het openbaar.

In de regio Valencia, ten zuiden van Catalonië, is voor ruim dertig steden weer een avondklok afgekondigd. De spertijd van 01.00 tot 06.00 uur geldt ook voor de regionale hoofdstad Valencia, de op twee na grootste stad van Spanje na Madrid en Barcelona. Alle bijeenkomsten zijn beperkt tot maximaal zes personen.

Eerder liet de regering van Malta weten dat het vanaf woensdag alle bezoekers gaat weigeren die niet volledig zijn ingeënt tegen Covid-19. De Europese Commissie heeft van de regering van Malta opheldering gevraagd over het weigeren van niet-gevaccineerde bezoekers.

LEES OOK: Dit moet je weten over 19 ‘gele’ en ‘groene’ vakantielanden zoals Italië, Duitsland, Portugal en de Griekse eilanden: checklist voor je op reis gaat