• Vacatures worden tijdens de coronacrisis sneller vervuld, meldt databedrijf Intelligence Group.
  • De gemiddelde tijd dat vacatures online staan is gedaald van 60 naar 47 dagen.
  • Volgens Intelligence Group versnelt het invoeren van online video-interviews het aannameproces.

Werkgevers vinden in coronatijd sneller een geschikte kandidaat voor een openstaande vacature. Dat meldt databedrijf Intelligence Group op basis van een analyse van vacatures van Jobdigger.

De gemiddelde tijd dat vacatures bij directe werkgevers online stonden is gedaald van 60 dagen in de periode van voor en aan het begin van corona, tot nu naar gemiddeld 47 dagen.

Een soortgelijke verschuiving is te zien bij uitzend-, werving- en selectiebureaus. Daar stonden vacatures vóór corona gemiddeld zo’n 34 dagen online, nu zijn dat 29 dagen.

Volgens het databedrijf komt de verschuiving door de invoering van online video-interviews, die eenvoudiger en sneller te plannen zijn. Het hele proces van het aannemen van werknemers wordt daardoor versneld.

Vacatures sneller vervuld in bijna alle beroepsgroepen

De snellere doorlooptijd van vacatures doet zich in bijna alle beroepsgroepen voor. De daling van de doorloptijd is het sterkst bij de beroepsgroep dienstverlenend personeel en verkopers.

Alleen bij ambachtslieden is de doorlooptijd gestegen, waarschijnlijk omdat video-solliciteren bij deze doelgroep minder vanzelfsprekend is en fysieke afspraken minder makkelijk worden gemaakt.

Bron: Intelligence Group
Bron: Intelligence Group

Eerder deze maand bleek uit onderzoek van vacaturesite Indeed dat het aantal vacatures bijna weer op het niveau van voor de coronacrisis ligt.

Eind vorige maand stonden op Indeed.com bijna 6 procent minder vacatures dan in dezelfde periode voor de pandemie gebruikelijk was. Daarmee blijft de vacaturemarkt aantrekken, nadat deze zich rond juni vorig jaar op een dieptepunt bevond. Toen waren er ongeveer 40 procent minder vacatures dan normaal.

[activecampaign form=20]

Lees meer over de arbeidsmarkt: