De vacaturemarkt trekt verder bij in juli, maar er zijn nog grote verschillen per sector.

De vraag naar werknemers in de bouw ligt nog maar een paar procent onder het niveau van juli 2019.

In de toerismesector en horeca zit de vacaturemarkt nog in een flinke dip.

Het aantal vacatures in het Nederlandse bedrijfsleven is afgelopen maand bijgetrokken. Per saldo ligt het aantal vacatures in de meeste branches nog onder het niveau van vergelijkbare perioden vorig jaar. Maar de minnen worden steeds kleiner.

Dat meldt vacaturesite Indeed op basis van eigen cijfers.

Op brancheniveau is de vraag naar vacatures relatief sterk in de bouw, verpleegkunde, civiele techniek en installatietechniek.

In de toerismesector, horeca, schoonmaak en detailhandel is nog sprake van flink minder vacatures vergeleken met een jaar eerder.

Lees ook op Business Insider

“Het herstel op de vacaturemarkt zet verder door”, constateert Arjan Vissers, die bij Indeed Benelux verantwoordelijk is voor de strategie. “De zwaarst getroffen sectoren blijven door de coronamaatregelen nog steeds achter als het gaat om het aantrekken van nieuwe werknemers, maar de eerste stap voorwaarts is gemaakt. Daarbij heeft de vakantieperiode en het feit dat veel mensen binnen Nederland op vakantie gaan een positieve invloed op deze cijfers.”

Vissers merkt op dat het met nieuwe vacatures, oftewel vacatures die in de afgelopen zeven dagen geplaatst zijn, de laatste tijd beter gaat dan een jaar geleden. “Een goed signaal voor de komende periode. Waar we normaal gesproken vacatures in de zomerperiode iets zien afnemen, zijn werkgevers nu juist weer werknemers aan het werven nadat ze noodgedwongen afgeremd werden.”

Timmerlieden, verkopers en inpakmedewerkers gewild

Wat betreft individuele beroepen heeft Indeed een lijstje samengesteld met de top 10 van banen met de meeste vacatures en banen waar de vraag het sterkst stijgt.

Vooral naar timmerlieden, verkopers en verpleegkundigen bestond veel vraag bij werkgevers in juli.

Indeed is naar eigen zeggen de grootste vacaturesite van Nederland en tevens de rest van de wereld. Het bedrijf helpt werkzoekenden in meer dan zestig landen bij het vinden van miljoenen vacatures.

LEES OOK: 1 op 6 werknemers voelt zich overbodig – maar in coronatijd is wisselen van baan niet populair