Freelancers in de zakelijke dienstverlening rekenen in 2018 gemiddeld 46 euro per uur, volgens onderzoek van freelanceplatform Hoofdkraan.nl.

Bij dit platform zijn 40.000 zzp’ers in de zakelijke dienstverlening actief, op een totaal van 53.000 leden.

De gemiddelde uurtarieven zijn 7 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Freelancers in de financiële dienstverlening hebben hun uurtarieven het meest verhoogd. Zij vragen met 45 euro per uur 10 procent meer dan vorig jaar.

Hoofdkraan baseert de cijfers op ruim 19.000 offertes die via het platform zijn uitgebracht. Nagenoeg alle branches laten een stijging in het uurtarief zien, met uitzondering van de categorie Analyse & Advies. Daar zijn de tarieven juist met 3 procent gedaald.

Groningse (zakelijke) freelancer vraagt het meest

Regionaal zijn er duidelijke verschillen gemeten. Vorig jaar waren freelancers op het platform uit Drenthe nog de goedkoopste van Nederland; nu heeft Flevoland deze positie overgenomen. Drenthe maakt meteen een sprong van 13 procent, maar stijgt daarmee slechts één plek in de ranglijst van provincies.

De Groningers vragen net als vorig jaar het meest. Het gemiddelde uurtarief stijgt daar van 52 euro naar 54 euro.

In de Randstad ontlopen de tarieven elkaar weinig. De tarieven in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht zijn respectievelijk 47 euro,  44 euro en 45 euro per uur.

Lees ook op Business Insider

Uurtarieven per beroepsgroep

Van de zeven branches die Hoofdkraan onderscheidt, doet Analyse & Advies het ondanks de daling nog steeds het best. Het uurtarief ligt daar gemiddeld op 52 euro, flink hoger dan de 39 euro van hekkensluiter Tekst & Vertaling.

Ingezoomd op beroepsgroepen binnen de branches valt op dat fotografen er met 13 procent het meest op vooruitgaan. Beroepen in de Webshops & E-commerce gaan er juist 4 procent op achteruit.

(klik om te vergroten)

LEES OOK: Voor €1 miljoen krijg je in Amsterdam 114 vierkante meter minder huis – dit krijg je in 3 andere dure steden