• Uraniumprijzen zijn dit jaar met 50% gestegen en het ziet ernaar uit dat ze nog verder zullen oplopen, aldus analisten van Bank of America.
  • Het risico dat westerse landen de invoer van Russisch uranium verbieden, draagt bij aan de prijsstijgingen.
  • Analisten van Bank of America hebben hun prognose voor de uraniumprijzen voor de komende vijf jaar met gemiddeld 20 procent verhoogd.
  • Lees ook: De nucleaire optie voor beleggers: 8 manieren om in te spelen op de groei van kernenergie

Het risico van een westers importverbod op Russisch uranium heeft sterk bijgedragen aan de sterke stijging van prijzen van de grondstof die veel wordt gebruikt voor kerncentrales. Analisten van Bank of America voorzien verdere stijgingen van de uraniumprijs.

Prijzen van uranium zijn dit jaar al met meer dan 50 procent gestegen naar bijna 60 dollar per pond. Het grootste deel van die stijging vond plaats nadat Rusland eind februari Oekraïne binnenviel, schrijven de analisten van Bank of America in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Rusland speelt een sleutelrol in de wereldwijde bevoorradingsketens voor uranium. Dat komt onder meer doordat het land goed is voor 17 procent van het totale uraniumaanbod voor 2022.

“Voor zover wij weten, heeft de oorlog nog niet bijgedragen tot een directe verstoring van de verscheping van Russische uraniumproducten naar de rest van de wereld. De prijsstijging is eerder het gevolg van bezorgdheid over toekomstige verstoringen en de wens van marktpartijen om voldoende voorraden in te slaan”, aldus analist Lawson Winder van Bank of America.

De analist geeft in het rapport aan dat een flink deel van de prijsstijging veroorzaakt wordt door een groot beleggingsfonds dat zich op uranium richt, de Sprott Physical Uranium Trust. Producenten van uranium en bedrijven die kerncentrales exploiteren, zijn in veel mindere mate verantwoordelijk voor de prijsstijging, blijkt uit een rapportage van adviesbureau UxC.

Begin maart bereikten uraniumprijzen hun hoogste niveau sinds de Japanse kernramp in Fukushima in 2011. De prijsstijging was het gevolg van berichten dat president Joe Biden met de Amerikaanse nucleaire industrie de impact van mogelijke sancties tegen Rosatom besprak. Het Russische staatsbedrijf levert nucleaire grondstoffen en technologie aan energiecentrales over de hele wereld en is betrokken bij de winning en verrijking van uranium.

De regering van Biden voerde afgelopen maand een boycot in van Russische olie en andere energieproducten, maar de maatregel had geen betrekking op uranium. Sommige Amerikaanse Congresleden willen de invoer van uranium uit Rusland verbieden.

De analisten van Bank of America wijzen in hun rapport op berichtgeving van persbureau Reuters, waarin wordt gemeld dat Rusland kijkt naar een boycot van uranium uit de VS. "Dergelijke boycots zouden de prijs van uranium verder kunnen opdrijven."

"De opwaartse prijsdruk wordt tot nu toe gedreven door risico beperkende maatregelen via extra voorraadvorming. We verwachten dat dit zal aanhouden en versnellen als er directe aanbodverstoringen opduiken", geven de analisten van Bank of America aan.

De analisten hebben hun ramingen voor de uraniumprijs in de komende vijf jaar met gemiddeld 20 procent verhoogd.

LEES OOK: Waarom kernenergie een comeback maakt: hoe het werkt, de voor- en nadelen, en de gevaren