Soep- en zeepconcern Unilever probeert zichzelf aantrekkelijker te maken voor aandeelhouders, na de mislukte poging van rivaal Kraft Heinz om de Brits-Nederlandse multinational over te nemen. Maar op de beurs beweegt de koers van Unilever nauwelijks. Maandagochtend noteerde het aandeel Unilever eeen fractie lager met een min van 0,25 procent. .

Unilever zou onder meer margarinelabels Becel/Flora en Stork in de verkoop willen doen en in totaal voor 7 miljard euro merken willen verkopen, stelden Britse kranten afgelopen weekend. Verder vraagt Unilever trouwe aandeelhouders hun belangen in de maker van Calvé-pindakaas en Axe-deodorant te vergroten, meldde het Financieele Dagblad maandag.

Na de overnamepoging van Kraft Heinz is het bedrijf er volgens de krant veel aan gelegen de koers van het aandeel hoog te houden. De top van Unilever reist momenteel stad en land af om beleggers ervan te overtuigen dat er geen radicale stappen nodig zijn om nieuwe belagers van het lijf te houden.

Vast onderdeel van deze gesprekken is een oproep om aandelen bij te kopen, vertellen verschillende beleggers tegen de krant. Zij noemen het verzoek opmerkelijk en betwijfelen of langetermijnbeleggers nu werkelijk zullen bijkopen.

AEX doet niks

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in het eerste handelsuur vrijwel onveranderd op 516,22 punten. De MidKap steeg 0,3 procent tot 741,59 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt daalden tot 0,2 procent.

Binnen de AEX waren de koersuitslagen bescheiden. NN Group was de grootste daler met een min van 0,5 procent, terwijl Altice koploper was met een plus van 0,9 procent. Ook in de MidKap waren nauwelijks echte uitschieters te zien.

De euro was 1,0765 dollar waard. Bij het Europese slot op vrijdag noteerde de euro 1,0742 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 48,48 dollar en Brentolie verloor 0,3 procent op 51,61 dollar per vat.