De vrees voor een chaotische no deal-Brexit op 29 maart 2019 noopt Britse en Nederlandse fabrikanten tot het aanleggen van hogere voorraden, om de detailhandel te kunnen blijven beleveren als transportketens ontregeld zouden raken.

Kenners waarschuwen dat er door een zogenoemde no deal-Brexit grote vertragingen aan de grens, ingewikkeldere procedures en meer administratieve rompslomp zal komen.

De Brits-Nederlandse multinational Unilever uit voorzorg in zowel het Verenigd Koninkrijk als het Europese vasteland voorraden aan van onder meer Ben & Jerry’s en Magnum-ijs. Dat zei topman Alain Jope donderdag in een toelichting op de jaarcijfers van consumentengoederenconcern.

Uit een belrondje van het Financieele Dagblad bij opslag- en transportbedrijven bleek eerder deze week dat er grote zorgen zijn over het scenario dat het VK eind maart zonder deal de Europese Unie verlaat.

“Bedrijven bereiden zich hiermee voor op het slechtste scenario”, zegt Peter van der Meijden van logistiek bedrijf Seacon. De voorlopige winnaars van de no deal-Brexit zijn dus de verhuurders van opslagruimte aan beide zijden van het Kanaal.

Veiligheidsexperts bij de Britse overheid zijn er niet gerust op dat een zogenoemde no deal-Brexit kalmpjes zal verlopen. Een chaotisch vertrek van de Britten uit de Europese Unie op 29 maart 2019 leidt mogelijk verstoring van onder meer voedselimporten. De vrees is dat dit gepaard kan gaan met sociale onrust en rellen, zo meldde The Sunday Times afgelopen weekend.

Een belangrijke veiligheidscomité van de Britse regering zou daarom de optie open willen houden om de noodtoestand uit te roepen bij een no deal-Brexit, zodat het leger desnoods de openbare orde kan handhaven.

Britse consument ziet het somber in

Intussen is het consumentenvertrouwen in het Verenigd Koninkrijk is in de laatste zeven jaar sinds de wereldwijde economische crisis niet zo laag geweest als nu.

Onduidelijkheid over de Brexit zorgt ervoor dat de Britse consument somber gestemd is over de economische vooruitzichten van het land. Volgens onderzoeksbureau GfK is ook de politieke chaos in Westminster debet aan het dalende vertrouwen.

Ook heeft het Britse volk geen hooggespannen verwachtingen dat premier Theresa May er voor de deadline van 29 maart nog een deal met de EU weet uit te slepen, die acceptabel is voor het Britse parlement.

"Het vertrouwen van de consument is gebaseerd op zekerheden en die slinken twee maanden voor de EU-uittreding met de dag", aldus GfK. "De komende maanden beloven niet veel goeds en zullen dat vertrouwen nog verder doen dalen."

Het Britse parlement stemde dinsdagavond in meerderheid voor een door May gesteunde motie waarin stond dat er "alternatieve regelingen" moet worden gevonden voor de huidige plannen rond de Ierse grens.

De Europese Unie voelt er echter niets voor het Brexit-akkoord met Londen weer open te breken. De Ierse regering liet woensdag weten geen haalbare alternatieven te zien voor de zogenoemde backstop. Dat is een soort noodoplossing waarbij er mogelijk een grens komt tussen Noord-Ierland en Britse hoofdeiland, als er na de Brexit-datum van 29 maart geen akkoord tot stand komt over de toekomstige relatie tussen het VK en de Europese Unie.

De Duitse minister Heiko Maas van Buitenlandse Zaken heeft Londen opgeroepen snel duidelijk te maken wat voor wijzigingen het voor ogen heeft.

LEES OOK: Kan Theresa May met deze stappen een meerderheid voor haar Brexit-plan bijeensprokkelen?