Unilever zou bij opsplitsing van de multinational nog steeds overwegen om de tak voor voeding en drank volledig in Nederland te vestigen.

Dat schrijf minister Eric Wiebes van Economische Zaken maandag, nadat Unilever de operatie afrondde waarbij het een volledig Brits bedrijf is geworden.

De toezegging van Unilever is niet heel hard. De multinational blijft naar eigen zeggen kijken naar het vestigingsklimaat voor hoofdkantoren.

Het kabinet blijft de komende periode in gesprek met was- en levensmiddelenconcern Unilever. Daarbij is de inzet van minister Eric Wiebes van Economische Zaken nog steeds om banen en activiteiten voor Nederland te behouden en waar mogelijk uit te breiden. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Wiebes zijn er de laatste maanden constructieve gesprekken gevoerd over Unilevers Foods & Refreshment-divisie (F&R), waarvan Rotterdam de thuishaven blijft. In 2021 worden extra functies van Unilevers toeleveringsketen naar Rotterdam verplaatst.

Ook staat volgens Wiebes nog steeds de toezegging dat wanneer de F&R-divisie een zelfstandig beursgenoteerd bedrijf wordt, het wordt gevestigd in Nederland met een Nederlandse beursnotering. Unilever heeft daarbij wel het voorbehoud gemaakt dat het vestigingsklimaat aantrekkelijk moet blijven voor hoofdkantoren.

Unilever wacht wet over verhuisboete van GroenLinks niet af

Nederlandse politici waren niet te spreken over de verhuisplannen van Unilever omdat de staatskas dividendbelasting gaat mislopen. GroenLinks kwam met een plan voor een spoedwet om het bedrijf een verhuisboete op te leggen in de vorm van een soort eindafrekening.

Unilever zei eerder dat de verhuizing niet door zou gaan als de wet zou worden aangenomen, maar de behandeling van de wet was nog niet afgerond.

Unilever volledig Brits bedrijf op de beurs

Aandelen van Unilever worden sinds maandag als volledig Brits bedrijf op de beurzen in Londen, Amsterdam en New York. Unilever verhandeld.

Volgens president-commissaris Nils Andersen van Unilever is maandag een "belangrijke dag" voor het Britse bedrijf.

Andersen bedankte in een verklaring nog maar eens de aandeelhouders van Unilever die de juridische verhuizing mogelijk hebben gemaakt. Door het versimpelen van de structuur is Unilever naar eigen zeggen onder meer beter in staat om strategische wijzigingen in de portfolio door te voeren.

LEES OOK: Unilever wil van De Vegetarische Slager speerpunt maken bij groei vegaproducten