IKEA en Apple hebben recent duizenden hectares bos opgekocht. Waarom? Om er zeker van te zijn dat ze over grondstoffen kunnen beschikken, en omdat het duurzamer is.

Vorige maand kocht IKEA 34.000 hectare bos. In april kocht Apple bijna 15.000 hectare op. Het is een trend bij grote bedrijven, schrijft Gizmodo: ze willen zelf duurzame grondstoffen in huis hebben.

Vorig jaar was wind- en zonne-energie de rage. Bedrijven als Wal-Mart, Facebook, Google, en al weer Apple en IKEA, besloten zelf te investeren in eigen hernieuwbare energie. IKEA en Apple zoeken het nu nog verder, door zelf de bron van hun papier en hout in handen te nemen.

Oude wouden omhakken

IKEA lag eerder onder vuur wegens de afname van Russisch hout, waarvoor eeuwenoude wouden zouden zijn omgehakt. In plaats daarvan gaat de Zweedse meubelgigant nu een deel van zijn hout uit zijn eigen productiebossen in Roemenië en de Baltische staten halen.

Wat ook meespeelt is dat de wereldprijzen voor hout naar verwachting toenemen, omdat er steeds meer vraag is naar biomassa als brandstof, en de huizenmarkt in de VS aantrekt. IKEA heeft zich ten doel gesteld zijn omzet te verdubbelen naar 50 miljard euro in 2020, waarvoor verdubbeling van het aantal verkochte producten nodig is.

Meer producten met minder hout

Tegelijkertijd wil het bedrijf zijn houtverbruik verminderen. IKEA verzaagt nu één procent van de totale wereldhoutproductie: dat moet een half procent minder worden. In plaats daarvan wil IKEA meer bos aanplanten dan het verbruikt, een positief houtsaldo dus.

Ook past het bedrijf het ook het ontwerp van de meubelen aan. Zo wordt er geëxperimenteerd met een variabele dikte van spaanplaat, en het gebruik van onregelmatige stukjes die anders zouden worden weggegooid.

Duurzaamheid dicht bij huis

Apple denkt in dezelfde richting. De bossen die de technologiegigant heeft opgekocht in de staten Main en North Carolina moeten duurzaam worden beheerd. De aankoop moet voorkomen dat nog meer bos wordt geofferd aan nieuwbouw of bedrijventerreinen, zegt het bedrijf. Apple gaat dan wel hout uit de bossen halen, maar die oogsten moeten duurzaam zijn. Wat er moet worden gekapt, moet weer opnieuw worden aangeplant.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl