ANALYSE – De Brexit zorgt voor enorme verdeeldheid. Niet alleen in het Britse Lagerhuis, maar afgelopen nacht ook even bij Europese regeringsleiders.

Frankrijk, Spanje, België en enkele andere landen maakten zich sterk voor een kort uitstel van de Brexit, toen duidelijk werd dat de officiële (nieuwe) vertrekdatum van vrijdag 12 april niet haalbaar bleek.

Een kort uitstel zou betekenen dat het Verenigd Koninkrijk niet mee hoefde te doen aan Europese verkiezingen. Ook zou het Lagerhuis onder grote druk blijven staan om een akkoord te vinden.

Aan de andere kant pleitten onder meer Duitsland en Nederland voor een veel langer uitstel. Er is dan geen gevaar dat de Britse premier Theresa May snel weer om een nieuwe uitstel moet komen bedelen.

De gouden middenweg die het Lagerhuis al maanden zoekt, hebben Europese regeringsleiders na een paar uur onderhandelen al gevonden. May krijgt een uitstel voor een middellange periode: tot 31 oktober. Als ze groen licht krijgt in het parlement haar akkoord met de Europese Unie, kan het land zelfs nog eerder Europa de rug toekeren.

Het goede nieuws is dat een harde Brexit zo wordt voorkomen. Het slechte nieuws is dat er nog steeds geen uitzicht is op een definitieve oplossing. Het Britse pond kwam donderdagochtend dan ook nauwelijks in beweging. Toch bieden de gebeurtenissen van de afgelopen dagen allerlei nieuwe inzichten.

Harde Brexit wordt onwaarschijnlijk

De belangrijkste les is dat de kans op een harde Brexit verwaarloosbaar klein is. Britse politici zijn bereid om heel ver te gaan om een chaotisch vertrek uit de EU te voorkomen. Het Lagerhuis nam vorige week nog een wet aan die de regering dwong om de Europese leiders uitstel te vragen en zo een harde Brexit te voorkomen. Die wet is vervolgens razendsnel door het Hogerhuis bekrachtigd.

Lees ook op Business Insider

Europa wil ondertussen onder geen beding het risico lopen om de zwartepiet toegespeeld te krijgen van de economische schade die ontstaat bij een Brits vertrek zonder goede afspraken. Daar komt bij dat de hele Brexit-soap een goede waarschuwing is voor andere landen die overwegen uit de EU te stappen.

Britten mogen weer verder met Brexit-soap

De komende weken staan in het teken van de gesprekken die May met oppositieleider Jeremy Corbyn voert. Als die niets opleveren, is de kans groot dat ze voor de vierde keer probeert om haar akkoord met de EU door het Lagerhuis te loodsen. En als dat mislukt, kunnen parlementariërs zich weer opmaken voor een nieuwe indicatieve stemronde over alternatieve voorstellen.

Zolang May aan het roer staat, is er weinig uitzicht op een doorbraak. Pas dit najaar komt de eerste kans voor de Conservatieve Partij om haar buiten spel te zetten. We kunnen ons dus opmaken voor een volgend seizoen van de Brexit-soap.

Joost Derks is valuta-expert en algemeen directeur bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.