Met 2,1 miljoen nieuwe aanvragen is het aantal eerste uitkeringsaanvragen in de VS in 10 weken tijd opgelopen tot bijna 41 miljoen.

Een positieve noot is het feit dat het aantal doorlopende claims flink daalde. Er zijn nu nog zo’n 21 miljoen mensen langere tijd werkloos.

Volgens een nieuwe raming van de Amerikaanse overheid bedroeg de krimp van de economie in het eerste kwartaal van 2020 ongeveer 5 procent.

Het aantal eerste uitkeringsaanvragen in de Verenigde Staten is tijdens de coronacrisis inmiddels opgelopen tot bijna 41 miljoen.

Donderdag werd bekend dat er vorige week 2,1 miljoen nieuwe aanvragen waren, net iets meer dan analisten hadden verwacht. Het totaal aantal zogenaamde ‘eerste aanvragen’ is in 10 weken daarmee opgelopen tot boven de 40 miljoen, maar er zijn ook gunstiger berichten.

Het aantal doorlopende aanvragen is inmiddels met bijna 4 miljoen mensen afgenomen, zo stelt CNBC. Het totaal aan doorlopende werkloosheidsuitkeringen komt nu net boven de 21 miljoen uit. Dat is een betere maatstaf voor de totale omvang van het stuwmeer aan werklozen in de Verenigde Staten.

Die afname van claims “suggereert dat de heropening van Staten de bedrijven ertoe aanzet om een deel van de mensen opnieuw in dienst te nemen”, zo zegt de hoofdeconoom van Pantheon Macroeconomics, Ian Shepherdson, tegenover de Amerikaanse nieuwszender.

De economie van de Verenigde Staten is in het eerste kwartaal van dit jaar door de coronacrisis iets harder gekrompen dan aanvankelijk gedacht. Volgens een tweede raming van de Amerikaanse overheid bedroeg de krimp 5 procent. Bij een eerdere schatting werd nog een terugval van 4,8 procent gemeld en economen hadden in doorsnee voorspeld dat dit cijfer gehandhaafd zou worden.

In het vierde kwartaal van 2019 groeide 's werelds grootste economie nog met 2,1 procent.

LEES OOK: Deze Amerikaanse ondernemer wil de coronacrisis aangrijpen om de werkweek anders in te richten