Mediabedrijf Audex koopt een failliet digitaal tijdschriftenplatform uit de boedel van het faillissement.

Audax koopt de activiteiten van eReaders Groep en eLinea via een activa-transactie uit de boedel van het faillissement. Het mediabedrijf is eigenaar van de AKO-winkels en geeft onder meer tijdschriften als Weekend, HP/De Tijd en Nieuwe Revu uit in Nederland.

“Het is de bedoeling dat Audax met de overname van eLinea zich op termijn ook een prominente plaats verwerft in de markt van digitale distributie van media”, zo laat het bedrijf weten in een persverklaring.

De herlancering van eLinea wordt rond 1 oktober verwacht. Dit digitale distributieplatform werkte volgens een model waar gebruikers voor een vast bedrag per maand onbeperkt artikelen konden lezen, maar het platform groeide niet hard genoeg om rendabel te worden. Afgelopen juli werd het faillissement aangevraagd.

Digitale distributie tijdschriften en kranten

Audax wil het product van eLinea aanpassen en integreren in de eigen organisatie. De vraag daarbij is hoe breed het aanbod wordt en in hoeverre daarbij wordt samengewerkt met andere uitgevers.

De meest succesvolle poging voor het opzetten van een digitaal platform voor tijdschriften en kranten in Nederland is Blendle, dat afrekent per artikel. Blendle wist een breed aanbod van kranten en tijdschriften aan zich te binden en kreeg in 2014 twee grote internationale partijen achter zich: de Duitse mediareus Axel Springer en The New York Times.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl