Het Centraal Planbureau verwacht dat het begrotingstekort in 2015 uitgaat komen op 2,2 procent, 0,1 procent meer dan ze in augustus voorspelde. De economie zal met 1,25 procent groeien.

Het begrotingstekort valt volgend jaar iets hoger uit dan in de raming van het Centraal Planbureau vorige maand. Goed ingewijde bronnen melden donderdag dat het tekort in de Macro Economische Verkenning van het CPB uitkomt op 2,2 procent. Het stuk wordt op Prinsjesdag officieel openbaar.

In de CPB-raming van half augustus was nog sprake van 2,1 procent. Het tekort van 2,2 procent ligt in elk geval een stuk lager dan de 2,7 procent die de schatkist naar verwachting dit jaar tekort komt. Nederland voldoet daarmee overigens beide jaren, net als in 2013, ruim aan de Europese begrotingsnorm van een maximaal tekort van 3 procent.

Werkloosheid daalt

De andere belangrijke cijfers zijn ongewijzigd ten opzichte van de raming van vorige maand en zijn zoals donderdagavond eerder door de NOS gemeld: de werkloosheid daalt volgend jaar naar 605.000 mensen en de economische groei wordt geraamd op 1,25 procent.

Eerder was al bekend dat de koopkracht gemiddeld met een kwart procent stijgt. Er zijn wel grote pieken en dalen, die variëren tussen de plus 10 en bijna – 3 procent.

De miljoenennota verschijnt volgende week dinsdag, Prinsjesdag. Net als elk jaar lekten de belangrijkste plannen van het kabinet al uit. Premier Mark Rutte schreef daarover aan de Tweede Kamer ,,dat het al meer dan een decennium niet mogelijk is gebleken voortijdige berichtgeving over de (mogelijke) inhoud van de begrotingsstukken te voorkomen''.

De Kamer krijgt alle begrotingsstukken van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vrijdag onder embargo op extra beveiligde USB-sticks.

RTL Nieuws wilde via de Wet openbaarheid van bestuur de stukken voor Prinsjesdag al inzien en probeerde dat via een kort geding voor elkaar te krijgen. De rechtbank in Utrecht wees dat verzoek echter af.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl