Twee Amerikaanse start-ups bieden tegen een vast bedrag per maand onbeperkt vliegen in privé-jets, op vaste trajecten. De bedrijven hebben zelf geen vliegtuigen in bezit, maar huren die in.

Als je superrijk bent, heb je een privéjet. Als je gewoon rijk bent, vlieg je standaard eerste klas. Maar wat als je nét ietsjes rijker bent, en je wel uitgekeken bent op de eerste klas? Dan heb je behoefte aan een soort Uber voor privéjets. Voordelig een kneiter-exclusief vluchtje boeken als je daar behoefte aan hebt.

Alle luchtvervoer privé

Twee startups willen in dat gat springen, schrijft Forbes: JetSmarter en Beacon. Allebei kondigden ze deze week aan durfkapitaal te hebben aangetrokken. “Ons einddoel is om al het luchtvervoer privé te maken”, zegt Sergey Petrossov, oprichter van JetSmarter, onverschrokken. Zijn bedrijf, dat in 2012 van start ging, biedt al vluchten aan tussen New York en Miami en tussen San Francisco en Los Angeles.

JetSmarter werkt met een soort abonnement: voor een minimuminleg van 9000 dollar per jaar kunnen klanten vliegen zoveel als ze maar willen. Petrossov wil niet zeggen hoeveel klanten hij heeft, maar wel dat hij dit jaar 10.000 vluchten wil vullen. Hij liet deze week weten 20 miljoen dollar te hebben aangetrokken. Onder de investeerders zouden leden van het Saoedische koningshuis en “topmanagers van bedrijven als Goldman Sachs en Twitter” zitten.

Klanten kopen tijdsbesparing

Beacon vliegt nog niet; de start-up wil in september van start gaan, met tot wel 18 vluchten per dag tussen New York en Boston. Voor 2000 dollar per maand (minimale looptijd van abonnement: drie maanden) kunnen passagiers onbeperkt vliegen tussen die twee steden. Daar komt wel een aanmeldtarief van 1000 dollar bovenop, tenzij je voor 1 augustus lid wordt.

Volgens oprichter Wade Eyerly is zijn dienst aanzienlijk sneller dan normale lijndiensten. "Je koopt tijd", zegt Eyerly. Zijn doelgroep heeft een gemiddeld inkomen van 400.000 tot 500.000 dollar per jaar, schat hij.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl