• Twitter wil gebruikers volgens persbureau Bloomberg meer mogelijkheden bieden hun “sociale privacy” te beschermen.
  • Naar verwachting wordt de mogelijkheid oude tweets te verbergen een populaire toepassing.
  • Ook kunnen gebruikers binnenkort aangeven wie kan zien welke tweets ze hebben geliket, zich uit gesprekken terugtrekken en volgers verwijderen.

Twitter wil gebruikers meer mogelijkheden geven hun privacy te beschermen, waaronder de optie om oudere tweets na een bepaalde periode te archiveren en niet meer zichtbaar te laten zijn voor anderen. Dat meldt persbureau Bloomberg.

Het gaat dan om een periode van bijvoorbeeld 30, 60 of 90 dagen of na een heel jaar. De archiefoptie bevindt zich nog wel in de “conceptfase”.

De aanpassing maakt deel uit van een serie nieuwe opties op het gebied van sociale privacy. Zo kunnen gebruikers ook bepalen wie kan zien welke tweets ze hebben geliket, kunnen gebruikers zichzelf verwijderen uit Twitter-conversaties en kunnen volgers worden verwijderd zonder ze daadwerkelijk te blokkeren.

Dat verwijderen van volgers zou deze maand al mogelijk worden, het bepalen wie likes kan zien voor het eind van het jaar en voor het onzichtbaar maken van oude tweets is nog geen tijdpad vastgesteld.

“Als er niet tegemoet gekomen wordt aan de behoefte aan sociale privacy, zullen mensen hun uitingen beperken”, zegt onderzoeker Svetlana Pimkina van Twitter tegen Bloomberg. “Dan trekken ze zich terug uit de gesprekken.”

Het verbergen van oude tweets kan volgens Bloomberg een populaire toepassing worden, omdat mensen hun posts niet tot in de eeuwigheid online willen zien en het veel makkelijker is dan het handmatig verwijderen van tweets en het door jaren oude berichten scrollen om te bepalen welke je eigenlijk liever niet had willen versturen.

Zo voelde rapper Akwasi zich vorig jaar genoodzaakt zijn Twitter-account te verwijderen na ophef over tweets van zo’n tien jaar geleden, waarin hij onder meer had geschreven dat hij vond dat Zwarte Piet dood moest. En in 2018 trok de Amerikaanse komiek Kevin Hart zich terug als presentator van de uitreiking van de Oscars na felle kritiek op antihomotweets die hij in het verleden had verstuurd.

Twitter bevestigt de aanpassingen tegenover The Verge: “Bij Twitter is privacy meer dan wat we doen met jouw gegevens, het gaat er ook om je te helpen je veilig te voelen en controle te hebben hoe je te zien bent op Twitter”, laat een woordvoerder van het sociale medium weten. “We weten dat iedereen andere eisen stelt aan privacy, dus willen we meer toepassingen en mogelijkheden bieden om mensen hun eigen Twitter-ervaring te laten instellen.”

Veel twitteraars maken momenteel gebruik van externe diensten om tweets na verloop van tijd automatisch te laten verwijderen, zoals TweetDelete en Semiphemeral. In maart had CEO Jack Dorsey gezegd dat Twitter de laatste jaren te traag was met het lanceren van nieuwe producten en dat het sneller uitrollen van nieuwe toepassingen een bedrijfsbreed doel is.

LEES OOK: Dit nieuwe Nederlandse social mediaplatform werkt zonder advertenties, trackers en algoritmes: ‘Bij ons betalen gebruikers niet met hun data’