Er is een enorme migratie gaande op sociale media, zo wordt duidelijk uit een vrijdag gepubliceerd rapport van adviesbureau Dewey Square Group.

Het gaat hierbij voornamelijk om twitteraars die ontevreden zijn over hoe Elon Musk zijn overname van het bedrijf aanpakt. De zoektocht naar een nieuw thuis wordt de ‘#TwitterMigration’ genoemd.

Twitter is altijd al chaotisch geweest, maar nog meer na de turbulente overname door techmiljardair Elon Musk. Sinds Musk 44 miljard dollar overmaakte om het platform te kopen, heeft hij samenzweringstheorieën gedeeld, verspreidde antisemitische retoriek zich snel, en kunnen gebruikers binnenkort 8 dollar betalen om ‘geverifieerd’ te worden op het platform.

Als reactie op zijn capriolen beginnen gebruikers elders nieuwe profielen en pogen ze hun volgers mee te nemen. Enkelen maken de overstap definitief door hun Twitter-account te sluiten.

Als twitteraars vertrekken, waar gaan ze dan heen?

Tim Chambers, een projectleider bij Dewey Digital, de mediatak van Dewey Square Group, vertelt Insider dat zijn team er probeerde achter te komen wat de motivatie achter de exodus is.

Het team van Chambers gebruikte gegevens van Twitter en vormde hun conclusies op basis van gebruikers die alternatieve sociale media-accounts toevoegden aan hun Twitter-bio's. Ook werd er gekeken naar openbare tweets van gebruikers die mensen vroegen hen te volgen op verschillende socialmediaplatformen. Als laatste keek het team ook naar app-downloads in de periode van 24 oktober tot 22 november.

De groep ontdekte dat Mastodon – een app die op de eigen website wordt omschreven als "sociaal netwerk dat niet te koop is" – gestaag groeit met ongeveer 1,5 miljoen nieuwe gebruikers per maand. Sinds de overname door Musk voegden meer dan 90.000 Twitteraars de naam van hun Mastodon-account toe aan hun Twitter-bio en zijn er bijna 200.000 keer accountnamen getweet in de laatste 30 dagen, aldus Dewey Digital.

"Dit is verreweg het meeste van alle opkomende socialeplatforms", aldus het rapport.

Het aantal Twitter-gebruikers dat kenbaar maakt ook actief te zijn op andere sociale netwerken.
Het aantal Twitter-gebruikers dat kenbaar maakt ook actief te zijn op andere sociale netwerken.
Tim Chambers/Dewey Square Group

Eugen Rochko, een Duitse softwareontwikkelaar, bouwde Mastodon in 2016. In een interview met Time Magazine zei de 29-jarige dat hij Mastodon begon nadat hij zich ergerde aan Twitter. "Ik vind het belangrijk om mezelf tegenover mijn vrienden te kunnen uiten via korte berichten. Het is ook belangrijk voor de wereld. Daarom zou het misschien niet in de handen van een enkel bedrijf moeten zijn", aldus Rochko.

Het platform is een open source, sociaal netwerk dat gedecentraliseerd is. Dat betekent dat er niet één individuele server, bedrijf of persoon is die het beheert. "Het had over het algemeen te maken met een gevoel van wantrouwen tegenover de controle die Twitter vanuit de top uitoefende", zegt Rochko tegenover Time.

Op 6 november tootte Rochko – Mastodons versie van tweeten – dat het netwerk 1.028.362 maandelijkse actieve gebruikers had bereikt. "Dat is best cool", zei de oprichter. Twitter telt ongeveer 237 miljoen accounts.

'Het laat zien hoe makkelijk het is om naar een ander platform over te stappen'

Molly Jong-Fast, correspondent bij Vanity Fair en podcasthost, stapte in november over op het platform. Op de vraag hoe het zich verhoudt tot Twitter, vertelt ze Insider dat het "niet zo makkelijk in gebruik is, maar het is wel 44 miljard dollar goedkoper".

"Het laat gewoon zien hoe makkelijk het voor iedereen is om simpelweg te migreren naar een ander platform. Ik heb het gevoel dat Mastodon dat bewijst", zegt Jong-Fast.

Jong-Fast heeft een miljoen volgers op Twitter en zegt dat ze geen plannen heeft om de app te verlaten. Maar dat kan veranderen als Musk doorgaat op de ingeslagen weg. In de dagen na de officiële overname door Musk, overspoelden online 'trollen' Twitter met meer dan 50.000 tweets met het 'N-woord' en andere vormen van haatzaaien .

"Ik steun liever geen snode doelen, dus zodra er een goed alternatief is, ga ik daarheen", zegt Jong-Fast.

Adam Davidson, een schrijver en journalist, heeft al vier jaar een account op Mastodon, maar begon deze de laatste weken pas actief te gebruiken. Hij vertelt Insider dat Twitter het slechtste in hem naar boven bracht en dat hij andere sociale netwerken wilde verkennen. "Twitter probeert uit interactie geld te verdienen", zegt hij. "En ik heb het gevoel dat Mastodon echt gericht is op gesprekken."

Davidson creëerde een server op Mastodon uitsluitend voor journalisten. De server heeft al meer dan 1.000 gebruikers, maar Davidson liep tegen enkele complicaties aan. Hij vertelt Insider dat toen hij de server aanmaakte, 184 trollen zich aanmeldden en gemene, haatdragende berichten begonnen te verspreiden naar de leden van de groep. Als beheerder kon hij de haatzaaiende berichten modereren en deze gebruikers blokkeren.

Hoewel er een paar haperingen zijn geweest, zegt Davidson dat Mastodon over het algemeen een aantal voordelen biedt die Twitter niet heeft. Zo kun je deskundige gesprekken voeren zonder de vijandigheid die normaal is geworden op het platform van Elon Musk.

LEES OOK: De EU waarschuwt Elon Musk dat Twitter verbannen kan worden, als het platform zich niet aan de regels houdt