Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
3:13
  • Techmiljardair Elon Musk is voor de overnamedeal van Twitter ter waarde van 44 miljard dollar sterk afhankelijk van de stabiliteit van het aandeel Tesla.
  • Musk heeft aandelen Tesla als onderpand gegeven voor leningen van banken om de overname van Twitter te kunnen financieren.
  • Als het aandeel Tesla flink in waarde daalt, wordt het onderpand van Musk minder waard en kunnen banken eisen dat Musk meer eigen geld ter beschikking stelt.
  • Lees ook: Voor Twitter dreigt een vertrekgolf van werknemers als Elon Musk de baas wordt, aldus ingewijden

Techmiljardair Elon Musk is voor de overnamedeal van Twitter ter waarde van 44 miljard dollar sterk afhankelijk van de stabiliteit van het aandeel Tesla. Musk is mede-oprichter en CEO van Tesla en heeft aandelen van de fabrikant van elektrische auto’s in onderpand gegeven om de overname van Twitter te kunnen financieren.

Musk gebruikt aandelen Tesla als onderpand voor leningen van verschillende banken om de overname van Twitter te betalen. Hij heeft ook 21 miljard dollar aan eigen geld ingebracht.

Dinsdag verloor Tesla maar liefst 126 miljard dollar aan beurswaarde en dat betekende voor Musk persoonlijk een papieren vermogensverlies van 32 miljard dollar. En donderdag zette de daling van het aandeel Tesla door.

Als het aandeel Tesla verder daalt, zal Musk een groter deel van zijn aandelenbezit in Tesla moeten inbrengen als onderpand om te kunnen voldoen aan de eisen die de banken hebben gesteld voor de leningen die ze verstrekken voor de overname van Twitter.

Volgens berekeningen van persbureau Bloomberg moet Musk meer geld in de deal stoppen als het aandeel Tesla onder het niveau van 740 dollar komt. Donderdag noteerde Tesla rond de 830 dollar. Dus als het aandeel pakweg 11 procent daalt vanaf dat niveau, zakt het door de grens van 740 dollar.

In dit scenario moet Musk hetzij aandelen Tesla verkopen om meer cash in te brengen als onderpand voor de Twitter-deal, hetzij meer aandelen Tesla inbrengen als onderpand.

Tegen de huidige koers van Tesla heeft Musk voor zo'n 12 miljard dollar aan niet verpande aandelen die hij nog extra kan inzetten voor de Twitter-deal. Maar als het aandeel terugvalt tot onder de 740 dollar "heeft Musk mogelijk niet genoeg onderpand voor de hele lening van 12,5 miljard", stelt Bloomberg.

Dat het aandeel Tesla terugvalt tot onder de 740 dollar is niet uitgesloten. Het aandeel was op 24 februari, de dag van de Russische inval in Oekraïne, al eventjes onder de 740 dollar gedaald en werd het grootste deel van 2021 verhandeld voor tussen de 500 dollar en 800 dollar.

Let op het aandeel Tesla

Beleggers lijken zich zorgen te maken over de bedreiging die de beweeglijkheid van het aandeel Tesla vormt voor de overname van Twitter door Musk. Het aandeel Twitter wordt nu verhandeld voor 10 procent onder de door Musk geboden prijs van 54,20 dollar per aandeel. 

Als Musk de overname van Twitter rond krijgt, zal hij jaarlijks zo'n 1 miljard dollar aan rente moeten betalen. Dat kan ten koste gaan van het vermogen van Musk, omdat Twitter nauwelijks winstgevend is en Musk heeft gezegd Twitter niet te kopen uit economische overwegingen. "Dit is niet een manier om op een of andere manier geld te verdienen", stelde hij.

Om te bepalen of Musk het daadwerkelijk voor elkaar kan krijgen omTwitter te kopen, moeten beleggers de schommelingen van de koers van het aandeel Tesla minstens zo goed in de gaten gouden als die van het aandeel Twitter.

LEES OOK: Dit is wat Elon Musk mogelijk wil veranderen aan Twitter, nu hij de baas is