De gemiddelde huizenprijs steeg in de maanden april, mei en juni met 3,5 procent volgens makelaarsclub NVM. Maar wat doet de huizenprijs bij jou in de buurt?

De opleving van de huizenmarkt lijkt door te zetten in het tweede kwartaal van dit jaar. Vergeleken met een jaar geleden stegen de huizenprijzen in Nederland gemiddeld met 3,5 procent, terwijl er in de eerste drie maanden van 2014 sprake was van een plus van 1,2 procent.

Dat bleek dinsdag uit de voorlopige woningmarktcijfers die makelaarsclub NVM publiceerde.

De NVM registreerde in 16 van de 76 regio’s een daling van de huizenprijzen. Dat is fors minder dan in de eerste drie maanden van dit jaar, toen nog 32 regio’s gemiddeld genomen prijsdalingen optekenden.

Huizenprijs: verschillen per regio

Prijsherstel heeft in veel gebieden zijn intrede gedaan, maar er zijn regionaal grote verschillen. Zie hieronder de infographic die meer inzicht geeft in prijsontwikkelingen per regio.

De NVM waarschuwt ondanks de positieve berichten voor al te groot optimisme. Het krachtige herstel doet zich vooral voor in de grote steden, niet op het platteland.

Zo zijn de huizenprijzen in de kop van Noord-Holland en Noordoost-Groningen met respectievelijk 11,3 en 9,8 procent gedaald. Ook in Zuidwest-Friesland (min 9,3 procent) houdt de prijsdaling aan.

In bijvoorbeeld Leiden, Tilburg en Amsterdam zijn huizen juist een stuk duurder geworden vergeleken met een jaar eerder.

Lees ook

'Steeds meer vertrouwen in huizenmarkt, mede door lage hypotheekrente'

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl