• De schokkende filmpjes die rondgingen op sociale media na de aanslag op Peter R. de Vries zijn mogelijk niet door gewone omstanders gemaakt.
  • De politie houdt er rekening mee dat er twee mannen klaarstonden om te filmen, zeggen politiebronnen tegen het AD.
  • Het gaat om twee identiek geklede mannen die opvallend gedrag vertonen op camerabeelden.

De politie onderzoekt of twee mannen klaarstonden om Peter R. de Vries te filmen nadat hij werd neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat.

Dat zeggen goed ingevoerde bronnen rondom het onderzoek tegen het AD.

Direct na de aanslag gingen schokkende beelden rond op sociale media waarop Peter R. de Vries op de grond lag en werd geholpen door omstanders. Die filmpjes zouden mogelijk niet door gewone voorbijgangers zijn gemaakt.

Volgens de bronnen die het AD sprak, vermoedt de politie dat er twee mannen klaarstonden om te filmen. “Als je maximale aandacht wilt, dan doe je dit. Dan zorg je dat er meteen shockerende video’s het internet overgaan”, aldus een bron.

Geenstijl schreef eerder over deze twee mannen die zijn gefilmd door beveiligingscamera’s van cafés. Op de beelden vertonen ze volgens een bron opvallend gedrag.

Ze lopen rustig achter Peter R. de Vries aan als hij naar zijn auto loopt in de Lange Leidsedwarsstraat en pakken dan beiden hun telefoon zonder daar iets mee te doen. Als De Vries is neergeschoten en gewond op de grond ligt, lopen ze ook rustig langs zijn lichaam.

‘Zeer onnatuurlijke bewegingen’

Een bron zegt tegen het AD dat de bewegingen van de twee zeer onnatuurlijk zijn. Daarnaast vindt de recherche het opvallend dat ze identiek gekleed zijn met een blauwe spijkerbroek, witte sneakers en een grijze trui.

Vooralsnog heeft de politie de twee mannen niet kunnen identificeren aan de hand van filmpjes en foto’s. Daarom is de mogelijkheid groot dat het tv-programma Opsporing Verzocht na de zomerstop aandacht besteedt aan de twee, zegt een bron tegen het AD.

Tot nu toe heeft de politie twee verdachten aangehouden voor de moord op Peter R. de Vries: de 35-jarige Pool Kamil E. uit het Gelderse Maurik en de 21-jarige Delano G. die in Rotterdam woont en een adres in Tiel heeft. Zij zitten de komende negentig dagen vast.

In het onderzoek naar de opdrachtgevers van de aanslag meldde het AD ook dat de politie steeds meer focust op vertrouwelingen van topcrimineel Ridouan Taghi.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is donderdag 15 juli op 64-jarige leeftijd in het ziekenhuis overleden aan zijn verwondingen.

Lees het hele artikel in het AD: ‘Mannen stonden klaar om Peter R. de Vries te filmen na aanslag’

Lees meer over Peter R. de Vries: