Een halfjaar lang was Twan Huys iedere avond bij RTL te zien als presentator van RTL Late Night. Maar vanavond is de laatste uitzending van het programma omdat de kijkcijfers al maanden tegenvallen.

Wat hij nu gaat doen, is nog niet duidelijk. Toch staat wel vast dat hij een hoop heeft bereikt. Ooit was hij een verlegen student die tijdens gastcolleges geen vragen durfde te stellen, inmiddels heeft hij Bill én Hillary Clinton geïnterviewd, deed hij verslag van orkaan Katrina, verwelkomde hij de Dalai Lama op zijn podium en liep Daan Roosegaarde daar juist woedend vanaf.

Menig politicus is bang voor Huys. Met een glimlach kan hij scherpe vragen stellen, waardoor zijn gasten altijd op hun hoede moeten zijn.

Grote namen, veel publiciteit. Toch is het Huys niet zomaar komen aanwaaien. Dit zijn 22 opvallende momenten in het leven van Twan Huys.


In 1964 wordt Twan Huys geboren in het Limburgse dorp Sevenum, als kind een spoorwerkerfamilie. Zijn vader doorbreekt die traditie en werkt als docent Engels aan de lts. Huys zelf vindt het in Sevenum te saai en besluit zijn toekomst elders op te bouwen.

Zijn vader had als docent Engels het hele dorp ingeseind om goed op Huys te letten. Toen de jonge Twan steken liet vallen op school, werd hij na de brugklas dan ook direct teruggezet van de havo naar de mavo. Dat vond hij verschrikkelijk, zegt hij tegen de Volkskrant.

"Hoewel ik mijn vader in die tijd weleens heb vervloekt, ben ik achteraf blij dat hij op cruciale momenten heeft ingegrepen. Daardoor moest ik wel werken en werd ik gedisciplineerd, want dat was ik niet."


Als hij de middelbare school heeft afgerond, gaat hij in 1983 naar de Academie voor de Journalistiek in Tilburg. Maar ook daar was hij geen hoogvlieger.

Tegen de Volkskrant zegt oud-docent van Huys, Clement Tonnaer, dat hij nooit vragen durfde te stellen tijdens gastcolleges van prominente journalisten. "In het café tegenover de school interviewde ik journalisten zoals Jan Blokker en Sonja Barend. Studenten mochten ook vragen stellen. Twan dacht altijd lang na voordat hij dat durfde."

Huys tegen dezelfde krant: "Nee, vroeger was het niet veel. Pas op het moment dat ik echt journalist werd, is dat definitief veranderd."


Zijn ambitie komt voor het eerst naar voren als hij naar Amsterdam verhuist, om daar zijn dienstplicht met een stage te ontlopen. Hij krijgt een stage bij de Amsterdamse zender STAD Radio en roept daar als 22-jarige al dat hij een eigen talkshow wil. Die krijgt hij uiteindelijk ook.

Hij mag anderhalf jaar na het begin van zijn stage beginnen met een wekelijkse talkshow, 'Het Gerucht', die hij samen met Jan Mom presenteert. Mom, tegen de Volkskrant: "Twan werd onmiddellijk gepest vanwege zijn grenzeloze ambitie en zachte g. Twan wilde in elke uitzending minstens één schandaal. Bijvoorbeeld iemand die er met de partijkas vandoor was gegaan."


Twan Huys wisselt Amsterdam in voor Hilversum en vertrekt naar de televisie. Hij begint in 1991 bij de actualiteitenrubriek Achter Het Nieuws en werkt vanaf 1992 bij opvolger Nova, de voorloper van Nieuwsuur.

Hij mag bij Nova meteen op pad als verslaggever. In zijn eerste jaar wordt hij door Paul Witteman naar Moskou gestuurd om verslag te doen van het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.


In 1999 komt een droom uit. Huys wordt naar de Verenigde Staten gestuurd als correspondent. Maar niet in zijn eentje - vlak voor zijn vertrek ontmoet hij zijn vrouw, de Britse Cheryl.

Dat ze samen met hem naar de VS verhuist, lijkt voor hen allebei logisch, zegt Huys tegen Libelle. "Ze vroeg of ik dacht dat het stand zou houden als we niet samen naar Amerika zouden gaan. Dat leek mij ingewikkeld. Ze is meegegaan, klaar. Eigenlijk hebben we er helemaal niet over getwijfeld."


In de VS begint Huys in Washington. Maar omdat het - op z'n zachtst gezegd - niet echt klikt met NOS-correspondent Charles Groenhuijsen, verhuist hij naar New York.

Huys zelf heeft zich nauwelijks over de affaire uitgelaten, Groenhuijsen wel. "Ik wil gewoon niks met die jongen te maken hebben. Dat weet hij ook", zei hij erover. Zijn eerdere collega Mom, van STAD Radio, tegen de Volkskrant: "Twee ego's bij elkaar, dat werkt niet."


Vanuit New York verslaat Twan Huys de aanslag op 11 september, de natuurramp met orkaan Katrina en hij interviewt de Amerikaanse soldate Lynndie England, die betrokken was bij de misstanden in de Abu Ghraib-gevangenis. Maar hij wordt ook verliefd op de stad.

"Het leukste aan New York vind ik die culturele verdraagzaamheid en verscheidenheid", schrijft hij in zijn boek 'Ik ben een New Yorker'. "Waar je in Nederland pas Nederlander kunt worden als je je inburgeringscursus hebt afgerond, hoef je in New York alleen maar een appartement in de stad te huren om erbij te horen."


In 2006 keert Huys terug naar Nederland. Gedwongen, want zijn opvolger Willem Lust staat te trappelen om correspondent in de VS te worden. Aanvankelijk ziet hij enorm tegen dat vertrek op en weet hij het te rekken tot na de geboorte van zijn zoon Jack, zodat die een Amerikaans paspoort heeft. Terug in Nederland wordt hij presentator van NOVA.

Het vertrek uit New York vond Huys verschrikkelijk. "Dat was op dat moment heel heftig", zegt hij tegen de Volkskrant. "Mijn vaste cameraman bracht Cheryl en mij naar het vliegveld en toen zijn we alle drie in tranen uitgebarsten. Dat was wel een low moment, daar op Newark Airport, in januari. Ik dacht: ik maak nooit meer zoiets mee als die zeven jaar correspondentschap."

"Maar toen ben ik gaan nadenken over hoe ik hier iets anders kon doen wat net zo spannend was. En dat heeft heel goed uitgepakt met College Tour in combinatie met Nieuwsuur. Daarmee haalde ik New York naar Nederland. Wat een drama leek, bleek het niet te zijn. Dus als dat het ergste is dat je is overkomen, valt het wel mee met het drama in je leven."


En inderdaad: het is niet alleen maar vervelend om weer in Nederland te zijn. Twee jaar na de geboorte van zijn zoon, wordt ook zijn dochter Dylan Rose geboren.

Bekijk hier de foto's van onze spetterende seizoensstart: het Gala. Wat was het een feest! Check out the photos of our fantastic start of the season: the Gala. We had such a blast! Foto: Roy Beusker

Geplaatst door Het Nationale Ballet - Dutch National Ballet op Vrijdag 9 september 2016

In 2016 draagt hij zijn boek 'De Clintons' aan haar en haar broer op.


En om New York nog wat meer naar Nederland te halen, begint hij in 2010 zijn programma College Tour. Hij wil studenten betrekken bij diepgaande, kritische interviews met vooraanstaande mensen - iets wat op dat moment volgens hem nog niet gebeurt.

Doutzen Kroes is als eerste te gast bij College Tour, maar Twan Huys ontvangt ook Richard Branson, Robbie Williams, Ali B en de Dalai Lama. Over dat laatste interview is hij helemaal niet tevreden. "Ik ging bijna vol bewondering naast die man zitten, ik was bevangen. Maar hij viel ontzettend tegen in de beantwoording van vragen van mij en van de studenten. Na afloop was het een desillusie", zegt hij in een interview op zijn oude hogeschool.

Forse kritiek krijgt Huys op de uitzending uit 2012 met 'topcrimineel' Willem Holleeder, die tijdens het programma te veel met fluwelen handschoenen zou zijn behandeld. Huys zelf weerspreekt de aantijging dat hij heeft meegewerkt aan 'verheerlijking' van Holleeder in 2017 nog steeds.

Of Huys het format van College Tour helemaal zelf heeft bedacht, is overigens maar de vraag. Zijn oud-docent Clement Tonnaer van de Academie voor Journalistiek moet altijd denken aan de gastcolleges die hij vroeger organiseerde, waarbij studenten ook vragen mochten stellen. "Beter goed gejat dan slecht bedacht, denk ik dan. Overigens had ik het format ook weer van iemand anders", zegt hij tegen de Volkskrant.


In het jaar 2010 verandert NOVA in Nieuwsuur, het actualiteitenprogramma van de NOS en de NTR. Huys wordt samen met Mariëlle Tweebeeke de vaste anchor van het programma.

Hoewel het programma vrij laat wordt uitgezonden, belt hij na iedere uitzending met zijn vader. In de auto, onderweg van Hilversum naar Amsterdam, spreekt hij de uitzending door. "Dat is ontstaan toen ik in Amerika woonden en ik hem steeds belde om te checken of mijn item wel was uitgezonden", zegt Huys tegen de Volkskrant. "Dan ontstond er een gesprek en dat is een traditie geworden. Mijn ouders zijn totale nieuwsjunkies, veel meer nog dan ik."


Zelf doet hij alles voor het succes van Nieuwsuur, zeggen collega's. Hij staat continu 'aan' en gaat tot het uiterste.

Presentator Twan Huys en redacteur Roozbeh Kaboly overleggen op de redactie over de uitzending van vanavond. Roozbeh...

Geplaatst door Nieuwsuur op Vrijdag 13 september 2013

"Hij gaat tot het uiterste en verwacht dat ook van zijn collega's", zegt Marij Janssens, die bij Nieuwsuur en College Tour zijn eindredacteur was. "Hij kan echt duwen: heb je wel alles geprobeerd? Als je daar als redacteur geen zin in hebt, dan heb je een kwaaie aan Twan."

Toch is dat niet altijd zijn kracht. "Hij wil excelleren en gaat daarbij tot het gaatje. Dan kan hij het overzicht verliezen, waardoor hij vergeet te relativeren", zegt Carel Kuyl, oud-hoofdredacteur bij Nieuwsuur. "Dat is niet altijd even makkelijk voor de mensen hier."


Ook in zijn interviews gaat hij ver. Hij ondervraagt zijn gasten kritisch, maar met een glimlach. Voor één van die interviews, met ex-luitenant-kolonel van Dutchbat Thom Karremans, wint hij in 2011 de Sonja Barend Award.

Paul Witteman, zelf dat jaar ook genomineerd voor de prijs, vindt het terecht dat Huys hem won, zegt hij tegen de Volkskrant. "Hij weet er zelf alles van, maar kan ook mensen meenemen die niet alles begrijpen. Je moet in zo'n gesprek weten waar je naartoe wilt. Het tv-interview is een ingewikkelde compositie met kop en staart, dat weet Twan heel goed."


Dat Twan Huys echt iedereen kan interviewen, bewijst hij hier nog maar eens met Pino.


Inhoudelijke interviews of niet, Huys verdient er een hoop geld mee.

Met al die jaren ervaring in de journalistiek, heeft hij inmiddels ook een mooi salaris opgebouwd. Volgens bronnen die De Telegraaf sprak, is Twan Huys in 2013 de bestbetaalde NTR-presentator en verdient hij 185.000 euro. Hij klust naast zijn werk ook bij, zo spreekt hij bij ABN Amro, Shell en Tesla. Volgens onderzoeksplatform FTM verdient hij daarmee tussen de 5.000 en 10.000 euro per klus.

In 2014 koopt Huys voor 8 ton een huis van drie etages in het centrum van Amsterdam. Als je afgaat op de gemiddelde prijsstijging in Amsterdam, is de woning nu bijna 1,4 miljoen euro waard.


Toch mist hij kennelijk de Verenigde Staten. In 2013 gaat Twan Huys terug naar New York om daar de marathon te lopen - en dat smaakt naar meer.

Het is zijn eerste marathon, schrijft hij in een column in Runner's World. "Het was één van de meest spectaculaire hoogtepunten in mijn sportieve leven - vanwege de loodzware training, de camaraderie en het antwoord op de vraag of ik überhaupt in staat was om 42 kilometer en 195 meter op tempo af te leggen."

"In de Bronx kreeg ik het zwaar, in Harlem stortte ik bijna in en het publiek in Central Park redde me van een vroege dood. Na de finish had ik echter nauwelijks spierpijn. De volgende dag voelde ik me euforisch; ik wandelde uren door de stad, met kuitspieren en hamstrings als een zonnetje."

In 2015 rent hij de marathon opnieuw, met als doel om 'm onder de 4 uur te lopen. Dat mislukt: hij doet er 4 uur en 26 minuten over. "Alles doet pijn", schrijft hij. Maar: "Gaan de loopschoenen de kelder in? Zeker niet. Ondanks de overschrijding van mijn beoogde tijd, heb ik een gevoel van victorie."


Om Amerika naar Nederland te halen, besluit hij om het Correspondents' Dinner in 2016 in Amsterdam te organiseren. Gebaseerd op een Amerikaanse traditie, houdt Mark Rutte een toespraak waarin hij de pers, politici en het politieke landschap op de hak neemt.

Er is niet alleen pers aanwezig bij het evenement, maar vooral veel beroemdheden. Zo is Halina Reijn de tafeldame van Mark Rutte. Na het diner wordt het voornemen uitgesproken om het te herhalen - wat tot nu toe niet gebeurd is.


Maar uiteindelijk lonkt toch het grote geld: Huys neemt afscheid bij de publieke omroep en vertrekt naar RTL Late Night. Daar ziet hij zijn jaarsalaris richting de 1 miljoen euro groeien.

Bij de publieke omroep kreeg hij maximaal 180.000 euro, volgens oud-RTL-baas Fons van Westerloo loopt dat bij RTL flink op. Hij verwacht dat Huys in zijn nieuwe functie minstens 750.000 euro verdient. Dankzij zijn contract is Huys de komende drie jaar van dat inkomen verzekerd.


Hoewel er in eerste instantie wat kritiek is op het gebrek aan in sfeer in de studio, weet Twan Huys in zijn eerste week bij RTL Late Night meteen een opvallende naam te scoren: Stormy Daniels.

De eerste recensies van RTL Late Night zijn voorzichtig positief. "Het was wennen, voor iedereen, laat ik het daar op houden", schrijft tv-recensente Angela de Jong na de eerste aflevering. "Het was koel en zakelijk, wat toch minder past bij een latenighttalkshow op een commerciële zender."

Maar met oud-pornoactrice Stormy Daniels probeert Huys in zijn eerste week te scoren. Dat lijkt hard nodig te zijn, want in de eerste afleveringen daalden de kijkcijfers van 522.000 naar 451.000. Weet Huys die trend te keren?


Daniels vertelt Huys tijdens het interview dat ze dingen weet over president Trump mogelijk de kop kunnen kosten... maar op details wil ze niet ingaan.


Toch vallen de kijkcijfers van het programma ontzettend tegen. Een paar maanden later, in maart 2019, maakt RTL daarom bekend dat het stopt met RTL Late Night. "Helaas heeft het programma niet het grote publiek kunnen bereiken", zegt Huys er zelf over.

RTL wilde er met Huys voor zorgen dat RTL Late Night een scherpe, urgentere toon zou krijgen. Maar daarmee kreeg de zender de kijkcijfers niet omhoog, dus na een half jaar besluit RTL een punt achter het programma te zetten.

"Twan en zijn redactie hebben keihard gewerkt om het programma tot een succes te maken. Helaas moeten we concluderen dat het ondanks alle inzet niet is gelukt om de kijker aan het programma te binden", zegt RTL-directeur Sven Sauvé.

"Ik vind het heel jammer dat er nu een einde aan komt", zegt Huys zelf.


Twee dagen later blijkt ook nog dat Matthijs van Nieuwkerk, zelf ooit bij Huys te gast in College Tour, dat programma gaat presenteren. Wat Huys zelf gaat doen, is nog niet duidelijk.

Toen Huys besloot om naar RTL over te stappen, bleven na lang overleg de uitzendrechten van College Tour achter bij de NTR. Huys zelf was het daar duidelijk niet helemaal mee eens, hij zei erover dat "het programma heel erg aan mij hangt". De NTR denkt daar anders over, want Huys is nu niet alleen RTL Late Night kwijt, maar ook definitief zijn format College Tour.

LEES OOK: 12 opvallende momenten uit het leven van Humberto Tan – RTL Late Night-presentator zwaait af