De Turkse autoriteiten hebben na de mislukte poging tot staatsgreep van militairen 2.745 rechters van hun taak ontheven.

Dat meldt de zender NTV, die verwijst naar een besluit van de Hoge Raad van Rechters en Procureurs. Volgens het staatspersbureau Anadolu zijn ook vijf leden van de raad verwijderd.

De acties van de Turkse strijdkrachten tegen de putschisten zijn volgens regeringskringen goeddeels afgerond. Sporadisch is er nog verzet, dat volgens het hoofd van de geheime dienst MIT, Hakan Fidan, in de komende uren gebroken zal worden.

Onderdelen van de Turkse strijdkrachten deden in de nacht van vrijdag op zaterdag een poging de macht in het land over te nemen. Regeringsgetrouwe troepen en de politie wisten de poging neer te slaan. Volgens de regering kwamen zeker 265 mensen om het leven. Meer dan 2.800 militairen die bij de couppoging betrokken zouden zijn, werden opgepakt.

Erdogan terug in Turkije

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan keerde vrijdagnacht per vliegtuig vanuit Marmaris terug in Istanbul. Dat was kort nadat premier Binali Yildirim meldde dat de situatie na de legeropstand “grotendeels” onder controle was.

Erdogan heeft zijn aanhangers gezworen dat de coupplegers hun straf wegens hoogverraad niet zullen ontlopen. De schuldigen moeten volgens de president worden gezocht in kringen van de Gülenbeweging. Zijn politieke tegenstander, de geestelijke Fethullah Gülen, ontkent betrokkenheid.

Coup legerofficieren

De coupplegers verklaarden vrijdagavond op de staatszender TRT de macht te hebben overgenomen. Twee bruggen over de Bosporus tussen het Aziatische en Europese deel van Turkije werden door delen van het leger afgesloten en vliegvelden onder controle gebracht. Op het parlementsgebouw in Ankara werden twee luchtaanvallen uitgevoerd.

Erdogan riep zijn aanhangers vervolgens via Facetime op de zender CNN Türk op om ondanks een uitgaansverbod massaal de straat op te gaan uit protest tegen de staatsgreep. Daaraan werd massaal gehoor gegeven.

Zaterdagochtend gaven tientallen opstandige militairen op het Taksimplein in Istanbul en op één van de bruggen over de Bosporus zich over.

Turkse militairen vragen asiel aan in Griekenland

Griekenland neemt een asielverzoek in behandeling van acht gevluchte Turkse militairen. De militairen vlogen zaterdag met een militaire helikopter naar Griekenland en vroegen meteen politiek asiel aan, zeiden Griekse regeringsbronnen.

De helikopter landde zaterdag in het noorden van Griekenland bij de stad Alexandroupolis. De acht bemanningsleden werden daar aangehouden. Ze worden zondag voor een Griekse officier van justitie geleid.

De Griekse staatstelevisie ERT meldde dat de mannen mogelijk betrokken zijn geweest bij de militaire opstand van Turkije afgelopen nacht. De Black Hawk-helikopter waarin ze naar Griekenland vluchtten, zal onmiddellijk aan Turkije worden teruggegeven, aldus de regeringsbronnen.

Turkije heeft Griekenland inmiddels gevraagd om de uitlevering van de acht mannen, zo liet de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu op Twitter weten.