Bij de verkoop van een huis vormt de tuin vaak een sluitpost. Ten onrechte, want de tuin is het visitekaartje van je huis. Hoe kun deze het best presenteren aan potentiële kopers?

Wie zijn huis wil verkopen, zorgt er natuurlijk voor dat alles tiptop in orde is. De tuin is hierbij vaak een ondergeschoven kindje: veel verder dan gras maaien, een beetje snoeien en wat bladeren van het tuinpad vegen komen huizenbezitters veelal niet.

Ten onrechte, want je tuin vormt het visitekaartje van je huis. De voortuin zorgt zelfs voor die belangrijke eerste indruk. Is deze verwaarloosd, dan sta je al op achterstand voor de bezichtiging goed en wel is begonnen.

Investeringen in een goed verzorgde tuin verdien je bovendien dubbel en dwars terug bij verkoop, zo blijkt onderzoek van Rabobank. De bank vergeleek enkele jaren geleden de taxatiewaarde van woningen voor en na het renoveren van de tuin en ontdekte dat de waardestijging van het huis twee tot drie keer de investering in de tuin bedraagt. Bovendien bleek een verzorgde tuin het verkoopproces te versnellen.

Hoe maak je je tuin verkoopklaar?

Bezem, water en groene zeep

Met weinig geld kun je toch veel doen. De bestrating schoonmaken met een bezem, warm water en groene zeep - wat bovendien milieuvriendelijk is - doet al wonderen, zegt Maartje de Rooij, van hoveniersbedrijf Rens de Rooij in Hillegom. Dit bedrijf is ook bekend van het tv-programma Uitstel van executie, waarbij huizen met spoed moeten worden verkocht.
Is de aanslag erg hardnekkig, dan kun je volgens haar een hogedrukspuit ter hand nemen. "Maar let op dat je het zand niet tussen en onder de tegels vandaan spuit, vanwege verzakkingen."

Daarnaast adviseert de Rooij om eventuele gaten en oneffenheden in de bestrating te repareren.

Snoeien

De tweede stap is een goede snoeibeurt, zodat alle beplanting weer in de juiste proporties worden teruggebracht. "De tuin krijgt zo meer licht en lijkt groter." De Rooij waarschuwt er wel voor om niet alles weg te halen en terug te snoeien. "Er moet natuurlijk nog wel voldoende beplanting overblijven."

Je kunt je tuin ook een frisser aanzien geven door deze aan te kleden met enkele (middel)grote potten met vrolijke gekleurde beplanting. Verder is het verstandig om vuilnisbakken uit het zicht te plaatsen. Zet een scheve schutting recht en vervang indien nodig enkele planken.

Minimaal één terras

Ook de inrichting van de tuin is van belang voor het verkoopproces. Zorg voor minimaal één degelijk terras (liefst in de zon), met een pad naar de schuur of de poortdeur, adviseert De Rooij. Een gezellig zitje met fleurige kussens maakt de tuin wat uitnodigender. Heb je de keuze, plaats dan liever meer kleinere terrassen dan één grote, zodat je er op elk moment van de dag voor kunt kiezen om in de zon te zitten of juist de schaduw op te zoeken.

De Rooij waarschuwt ervoor om niet door te schieten met de bestrating. "Een tuin die volledig is bestraat, is weliswaar onderhoudsarm, maar niet erg gezellig als er geen groen in staat. Creëer dus sfeer met planten en bloemen."

Sommige tuinen moeten helemaal op nieuw aangelegd worden, maar het merendeel van de tuinen kan er volgens haar weer mooi uit zien door de bovenstaande punten uit te voeren. Heb je weinig tijd, dan kun je dit natuurlijk ook door een tuinbedrijf laten doen.

Grindtegels

Volgens De Rooij knappen veel mensen af op grindtegels. Een neutrale tegel, bijvoorbeeld middelgrijs, is meer in trek. Bovendien zijn tuinen onderhevig aan trends. Warme terracotta- en oranje kleuren zijn momenteel uit; grijstinten en natuurlijke tinten in.

Verder merkt De Rooij dat zeer grote objecten, zoals vijvers, niet goed scoren bij potentiële kopers. Dit strookt met recent gepubliceerde verkoopcijfers van brancheorganisatie Tuinbranche Nederland. Hieruit blijkt dat vijvers al enkele jaren uit de gratie zijn; waarschijnlijk vanwege het benodigde onderhoud. Tuinhuisjes daarentegen winnen aan populariteit.

Kleine stadstuin

Een grote tuin mooi presenteren is niet zo'n grote uitdaging. Maar hoe breng je een klein stadstuintje aan de man? De Rooij adviseert om hier geen vaste lounge banken te plaatsen, maar te kiezen voor een klein, sierlijk setje.

Daarnaast is het slim om hoogteverschillen te creëren, met bijvoorbeeld een verhoogd terrasje, een pergola of een verhoogd plantenvak. Kies ook voor beplanting die de hoogte in gaat, in plaats van de breedte. Op deze manier oogt je tuin wat ruimer. Ruimte creëer je ook met doorkijkjes. Je tuin is dan niet in één keer te overzien en dat maakt hem optisch ruimer.

Verder is rust heel belangrijk. Berg zaken als fietsen, tuingereedschap en speelgoed op, bijvoorbeeld achter een haag. En gebruik niet teveel verschillende kleuren: liever één of twee kleuren die je op verschillende plaatsen terug laat komen.

Diagonale bestrating

Met slimme foefjes kun je je tuin nog wat groter laten lijken. Dit kan bijvoorbeeld door een schutting te nemen met horizontale planken of door het terras diagonaal te bestraten. Heb je een lange smalle tuin, leg de bestrating dan in de breedte, zodat de tuin breder oogt. Heb je daarentegen een brede, ondiepe tuin, dan is het juist slimmer om de tegels in de lengterichting te plaatsen, zodat de tuin wat langer lijkt. Neem voor een terras van een stadstuin liever grotere tegels. Deze maken je tuin groter dan klinkers.

Foto's

Tot slot: een tuin komt natuurlijk het meest tot zijn recht als de bloemen bloeien en je bomen en struiken vol in het blad staan. Plaats daarom op Funda ook altijd wat foto's van een bloeiende tuin; ook als je huis in het najaar de verkoop in gaat. Zo krijgen potentiële kopers een mooi beeld wat jouw tuin te bieden heeft.

Lees meer

Open Huizendag: hier moet je als verkoper op letten

Huis bezichtigen? Deze vragen moet je zeker stellen

Zo kies je een makelaar en houd je hem scherp

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl