Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, werkt aan een plan om huishoudens die veel water gebruiken daar extra voor te laten betalen. “Wij kijken hoe we het zogeheten comfortgebruik duurder kunnen maken”, zegt een woordvoerder van het bedrijf dinsdag tegen De Telegraaf.

Het gaat dan bijvoorbeeld om het sproeien van de tuin in de zomer of het vullen van het zwembad bij mooi weer. “Voor een huishouden willen we straks een basistarief voor het water dat gebruikt wordt om te koken, drinken, douchen en wc doortrekken”, legt de woordvoerder aan de krant uit. “Alles wat er bovenop wordt verbruikt zal duurder worden.”

Hogere prijs voor ‘comfortgebruik’ nog niet bekend

Hoeveel duurder het ‘comfortwater’ wordt, weet Vitens volgens de krant nog niet. Volgende week wordt er op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf over gesproken.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft bij het bedrijf aangegeven dat het belangrijk is dat het drinkwater betaalbaar blijft voor iedereen. Of de plannen van Vitens werkelijkheid worden, is volgens de woordvoerder dan ook nog de vraag.

Vitens weigerde de afgelopen jaren al tientallen aanvragen van bedrijven voor drinkwateraansluitingen. Ook voor woningbouwprojecten dreigt zoiets te gebeuren omdat de drinkwatervoorziening op meerdere plekken in Nederland onder druk staat.

LEES OOK: Tekort drinkwater in Nederland in 2030, als er nu niets gebeurt, waarschuwt RIVM