• De kantine van faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft krijgt een volledig vegetarisch aanbod.
  • Ook veel andere universiteiten zijn met plannen voor een vegetarische keuken bezig.
  • In Duitsland is een bedrijfsrestaurant van Volkswagen onlangs overgeschakeld op een volledig vleesvrij menu.

De kantine van faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft krijgt een volledig vegetarisch aanbod. Daarmee is de kantine van de architecten de eerste universiteitskantine in Nederland die geen vlees meer verkoopt, laat de TU Delft weten.

Veel andere universiteiten zijn met plannen voor een vegetarische keuken bezig.

De TU Delft Campus wil in 2030 CO2-neutraal zijn. Om dit te bereiken heeft de universiteit haar eigen CO2-uitstoot gedetailleerd in kaart gebracht. Het blijkt dat de voedselconsumptie van studenten en medewerkers op de campus het een na grootste aandeel in de uitstoot heeft. Op de eerste plek staat het gebruik van gas en elektriciteit.

“Als we serieus iets aan klimaatactie willen doen, moet dus ook ons voedselpatroon veranderen,” zegt Andy van den Dobbelsteen, coördinator duurzaamheid van de TU Delft. “De universiteit had altijd een sterk vlees-georiënteerde catering. Als we overschakelen naar een vegetarisch en veganistisch aanbod dan scheelt dat meer dan de helft van de uitstoot ten gevolge van voedsel.”

Uit onderzoek van Blauw Research blijkt dat 44 procent van alle volwassen Nederlanders minder vlees wil eten. Dat vegetarisch eten steeds populairder wordt blijkt ook uit de deelname aan de meest recente editie van de actie Nationale Week Zonder Vlees. Tijdens die week aten 1,7 Nederlanders dit jaar geen vlees.

Wanneer iemand een jaar lang een dag per week geen vlees eet, wordt er bijna 6 kilo vlees en 750 liter water bespaard.

Vegetarische bedrijfskantines duiken ook in het bedrijfsleven vaker op. Volkswagen schakelde onlangs bij een bedrijfsrestaurant in Hannover over op een volledig vegetarisch menu. Ook andere autofabrikanten als BMW en Daimler en het IT-concern SAP bieden steeds meer “groene” gerechten aan.

Lees meer over plantaardig eten: