Het protectionisme dat de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump propageert kan de wereldeconomie grote schade toebrengen.

Dat stelt de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, in een donderdag gepubliceerd interview met de Britse krant Financial Times.

“Ik denk dat het behoorlijk desastreus kan uitpakken”, zei de Française over de plannen van Trump. Die heeft aangegeven importtarieven te willen instellen op producten uit onder meer China en Mexico. Ook wil hij vrijhandelsverdragen, zoals het Nafta-akkoord met Mexico en Canada, verscheuren.

“Desastreus is wellicht een overdreven term die ik niet moet gebruiken. Maar het zal zeker een negatieve invloed hebben op de wereldwijde groei”, nuanceerde Lagarde haar eigen uitspraak. Daarbij voorspelde ze dat elke vorm van onzekerheid rond een keuze voor Trump voor nieuwe onrust op de markten zal zorgen, vergelijkbaar met die rond de Brexit, voorspelde ze.

Lagarde waarschuwde voor de schade die protectionisme kan aanbrengen aan mensen, de economische groei en de strijd tegen ongelijkheid. Ze wees er daarbij op dat “vele oorlogen” zijn voorafgegaan door “golven van protectionisme”.

Lagarde riep de Britse regering verder op snel een einde te maken aan de onzekerheid rond de gevolgen van de stem voor het vertrek uit de EU. De huidige onduidelijkheid heeft nu al een negatief effect op de internationale economie, stelde ze. "Onduidelijkheid leidt tot onzekerheid, die de bereidheid tot investeringen en het nemen van besluiten ondermijnt."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl