Het waarderingsscijfer van de Amerikaanse president Donald Trump heeft een nieuw dieptepunt bereikt, sinds hij in januari in het Witte Huis trok. Volgens Gallup is maar 37 procent van de bevolking tevreden met de president.

Het percentage van de ondervraagden dat negatief oordeelt over Trump is met 58 procent op zijn hoogste punt.

De cijfers komen na een turbulente week voor de regering van Trump, die op dit moment hard werkt aan meer steun voor aanpassing van de zorgverzekeringswet.

De wet kan op veel verzet van het Amerikaanse publiek rekenen, maar ook van mensen binnen de Republikeinse partij die vinden dat de maatregelen niet ver genoeg gaan om Obamacare te ontmantelen.

Het voorstel zoals het er nu uitziet, is vooral nadelig voor oudere Amerikanen,  inwoners op het platteland en de mensen met een laag inkomen. Het zorgt ervoor dat er nog eens 24 miljoen Amerikanen niet verzekerd zullen zijn in 2026, schat het onafhankelijke Congressional Budget Office.

Een meerderheid van de Amerikanen is het niet eens met Trumps plannen om Obamacare te ontmantelen, aldus een peiling van Quinnipiac University.

Afluisterclaims

Daarnaast is het Witte Huis ook onderwerp van gesprek vanwege Trumps claim dat voormalig president Barack Obama hem heeft afgeluisterd tijdens de verkiezingen. Daar is overigens geen bewijs voor.

De regering Trump kreeg ook kritiek op de nieuwe versie van het inreisverbod voor mensen uit zes landen met een overwegend islamitische bevolking. Hoewel het tweede inreisverbod minder verstrekkend is dan het oorspronkelijke voorstel, stelt president Trump dat het met dezelfde intentie is geschreven.

De laatste keer dat Trump extreem laag scoorde wat betreft zijn waarderingscijfer was halverwege februari. Het Witte Huis had toen te maken met verschillende geschillen, zoals het aftreden van veiligheidsadviseur Michael Flynn enTrumps herhaaldelijke aanvallen op de rechtsspraak nadat zijn eerste inreisverbod werd tegengehouden

Hde huidige score is de laagste score van een president, na zestig dagen in het Witte Huis, zo meldt Gallup:

LEES OOK: Zullen we nu weer gewóón over immigranten praten?