ANALYSE – In de VS hopen politici dat president Donald Trump voldoende diplomatieke vooruitgang heeft geboekt tijdens zijn topontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De hoop is dat er uiteindelijk een officieel verdrag kan worden opgesteld dat door een twee derde meerderheid in de Senaat kan worden goedgekeurd.

Maar dat doel is misschien te hoog gegrepen. De senatoren van Trumps eigen Republikeinse partij willen geen halfbakken overeenkomst die weer kan worden geschrapt door een volgende regering, zoals Trump zelf met de Iran-deal heeft gedaan.

Leden van Trumps regering hebben senatoren al laten weten dat zij een eventuele overeenkomst tussen Trump en Kim ter goedkeuring zullen voorleggen. Maar de Amerikaanse Senaat is erg verdeeld, wat voor problemen zou kunnen zorgen als er een historische overeenkomst moet worden gesloten.

Als er uiteindelijk een deal wordt gesloten, zouden de verschillende onderdelen ervan ook op verschillende manieren moeten worden goedgekeurd.

Het verlichten van sancties zou bijvoorbeeld door beide Kamers in het Amerikaanse Congres (het Huis van Afgevaardigden en de Senaat) moeten worden goedgekeurd, en het beëindigen van de Koreaanse oorlog met een vredesverdrag gaat weer via een andere procedure.

De complexiteit en het bindende karakter van een mogelijke deal maakt senatoren al aan het twijfelen over wat wel en niet acceptabel zou zijn.

“Op zijn minst zou er toezicht van het Congres moeten zijn zoals die er bij de Iran-deal was”, aldus Democratische senator Tim Kaine tegen Business Insider. “Een overeenkomst zou aan het Congres moeten worden voorgelegd, zodat wij een kans hebben om het te bestuderen.”

Lees ook op Business Insider

Senator John Thune, de derde hoogste Republikein in de Senaat, zegt tegen Business Insider dat een executive overeenkomst zoals de Iran-deal de houdbaarheid op de langere termijn zou kunnen schaden. “Ik zou hopen dat ze een andere benadering kiezen dan bij de Iran-deal en daadwerkelijk voor de goedkeuring van het Congres gaan. Ik denk dat dat de overeenkomst duurzamer en houdbaarder zou maken.”

Goedkeuring zal zware strijd zijn

Andere Republikeinen in de ‘Foreign Relations Committee’, zoals Senatoren Rob Portman uit Ohio en Ron Johnson uit Wisconsin, vinden ook dat een goedgekeurd, concreet verdrag ideaal zou zijn. Maar het bereiken daarvan zal nog moeilijk genoeg worden, omdat vele politici in beide partijen geen deal zouden accepteren die niet alle onderwerpen zou behandelen met betrekking tot Noord-Korea, dat al decennialang bekendstaat als een bijzonder onvoorspelbare en gevaarlijke partij.

Voor sommige Congresleden zal het verleden van Noord-Korea als schender van mensenrechten en mishandelaar van Amerikaanse burgers een belangrijk punt zijn. In juni vorig jaar overleed de Amerikaanse student Otto Warmbier nog aan verwondingen die hij opliep tijdens gevangenschap in Noord-Korea.

“Otto Warmbier was een jongen die wreed behandeld werd door dit regime en als gevolg daarvan overleed. Hij is niet de enige”, aldus Kaine. “Dat moet absoluut een onderwerp zijn dat aan bod komt. Daar moet verantwoordelijkheid voor worden gedragen.”

Senator Chris Murphy, een Democraat in dezelfde commissie voor buitenlandse betrekkingen, zei tegen Business Insider dat hij “niet vooraf oordeelt over de vraag of er goedkeuring van het Congres moet komen”, omdat een eventuele deal op meerdere onderdelen precies de juiste snaar zal moeten raken.

“Het eindresultaat dat ik voor ogen heb, is denk ik hetzelfde wat de president wil: het verwijderen van nucleaire wapens van het [Koreaanse] schiereiland”, aldus Murphy. “Een mooie fotogelegenheid voor een brute dictator is niet mijn gewenste eindresultaat. Ik ben als de dood dat de president zich laat inpalmen door Kim, omdat hij weigert zich te verdiepen in de ingewikkelde implicaties van handreikingen die de Noord-Koreanen doen.”

LEES OOK: Trump tekent overeenkomst met Kim Jong-un en nodigt de Noord-Koreaanse leider uit in het Witte Huis