• Oud-president Donald Trump heeft hard gestreden voor de benoeming van een speciale bemiddelaar in de zaak rond overheidsdocumenten die in beslag zijn genomen bij een huiszoeking door de FBI.
  • Hiervoor is uiteindelijk oud-rechter Raymond Dearie benoemd, maar die heeft zich in een eerste hoorzitting hard opgesteld tegen de advocaten van Trump.
  • Dearie eist dat de advocaten met hard bewijs komen dat Trump geheime documenten die bij hem thuis zijn gevonden, vrijgaf voor hij ze meenam uit het Witte Huis.
  • Lees ook: Trump is woest dat FBI-agenten hun schoenen niet uittrokken toen ze zijn slaapkamer in Mar-a-Lago doorzochten

Toen een Amerikaanse rechter het verzoek van voormalig president Donald Trump inwilligde om een onafhankelijke bemiddelaar aan te stellen in het strafrechtelijk onderzoek naar geheime documenten die Trump heeft meegenomen uit het Witte Huis, leek dat een overwinning voor de oud-president te zijn. 

Maar Trump heeft nu reden deze beslissing te betreuren, aangezien deze speciale bemiddelaar niet aan zijn kant lijkt te staan.

De advocaten van Trump hebben zich de afgelopen maanden hard gemaakt voor de aanstelling van de speciale bemiddelaar. Daarvoor is oud-rechter Raymond Dearie aangewezen, maar dat heeft het kamp van Trump tot nu toe geen voordeel opgeleverd. 

Tijdens de eerste hoorzitting van afgelopen dinsdag, waarbij alleen de advocaten van Trump aanwezig waren, stelde Dearie zich hard op tegenover het team van Trump. Hij schoot gaten in de juridische argumentatie van de advocaten van Trump en voelde ze flink aan de tand over hun pogingen om het onderzoek te vertragen.

De aanpak van Dearie staat in schril contrast met die van Aileen Cannon, de federale rechter die in eerste instantie de leiding over het onderzoek had. Cannon is een door Trump benoemde rechter en wordt er door juridische experts van beschuldigd Trump te hebben bevoordeeld. 

Advocaten van Trump in het nauw

Dearie viel dinsdag tijdens de eerste zitting de advocaten van Trump hard aan op het feit dat zij weigeren bewijsmateriaal te presenteren ter ondersteuning van de beweringen van Trump dat hij tientallen gevoelige overheidsdocumenten, die FBI-agenten in Mar-a-Lago in beslag namen, heeft vrijgegeven voordat hij uit Washington vertrok. 

Volgens de advocaten van Trump zou bewijs dat hij daadwerkelijk de geheime documenten beschikbaar heeft gemaakt voor het publiek, een potentiële verdediging in gevaar kunnen brengen als de zaak voor de rechter komt. 

Dearie leek weinig geduld te kunnen opbrengen voor de argumentatie van de advocaten van de oud-president en zei dat als ze niet snel met bewijzen boven tafel komen, hij weinig anders kan dan te beslissen in het nadeel van Trump in deze zaak. "Wat mij betreft, is het dan einde discussie", zei Dearie.

Analisten speculeren dat dat precies het plan is van Trumps team, door een speciale bemiddelaar bij het proces te betrekken, proberen ze zoveel mogelijk tijd te rekken in de hoop het onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie te verstoren. Maar het lijkt erop dat Trump in Dearie niet de rechter heeft getrokken die aan zijn plannen zal meewerken. Dearie heeft tot 30 november de tijd om zijn beoordeling van de documenten af te ronden. 

Nog meer rechtszaken voor Trump

De procureur-generaal van de staat New York, Letitia James, heeft woensdag een civiele rechtszaal aangekondigd tegen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump en enkele van zijn kinderen, Donald Trump Jr. en Ivanka Trump.

James beschuldigt de Trump Organization van het plegen van "fraude en verkeerde voorstelling van zaken" bij het opstellen van de jaarverslagen van 2011 tot 2021. Volgens haar onderzoek heeft de Trump Organization de waarde van haar onroerend goed verkeerd vermeld om gunstige leningen en belastingvoordelen te verkrijgen. 

Trump ontkent enig wangedrag en omschreef het onderzoek van James als een "politiek gemotiveerde heksenjacht". James is een Democraat. De Trump Organization noemt de beschuldigingen van James "ongegrond".

Daarnaast loopt er in de staat Georgia nog een strafrechtelijk onderzoek naar zijn pogingen om de verkiezingsresultaten van 2020 in die staat ongedaan te maken.

Ook is de officier van justitie van Manhattan in de stad New York, Alvin Bragg, een strafrechtelijk onderzoek naar belastingfraude door de Trump Organization gestart. Die zaak staat los van het onderzoek van James en zal in oktober voor de rechter komen.

De voormalige financieel directeur van de Trump Organization, Allen Weisselberg, heeft al bekend illegale betalingen aan werknemers te hebben gedaan en zal tegen het bedrijf getuigen.

LEES OOK: Voormalige medewerkers van Donald Trump in Het Witte Huis suggereren dat oud-president met overheidsdocumenten ‘druk wilde uitoefenen’