President Donald Trump heeft een decreet getekend om zich terug te trekken uit het vrijhandelsverdrag TPP (Trans-Pacific Partnership).

Het is “iets geweldigs voor Amerikaanse arbeiders wat we net hebben gedaan”, zei Trump bij het tekenen van het document in het Witte Huis.

Het TPP-verdrag zou ervoor zorgen dat de invoertarieven van 12 landen rond de Pacifische Oceaan, waaronder Japan en Mexico, fors omlaag gaan. Het verdrag was uitonderhandeld door de regering van Obama, maar was nog niet geratificeerd door het Congres. TPP was het grootste handelsverdrag uit de geschiedenis, ook al deed China niet mee.

Trump heeft het terugdringen van vrijhandel tot één van zijn centrale campagnethema’s gemaakt en voegt nu gelijk de daad bij het woord. Hij noemde het North American Free Trade Agreement (NAFTA) met Canada en Mexico “het slechtste handelsverdrag in de geschiedenis van ons land” en TPP “een verkrachting van ons land”.

Over het heronderhandelen van NAFTA heeft Trump nog geen documenten getekend, maar op de website van het Witte Huis stond vrijdag op de dag van zijn inauguratie gelijk al dat hij ook dat handelsverdrag wil aanpakken. Zondag zei Trump dat hij snel met de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto en de Canadese premier Justin Trudeau om tafel gaat om over NAFTA te praten.

Grensbelasting en schrappen van regels

Behalve het intrekken van TPP heeft president Donald Trump maandag ook beloofd om “75 procent of misschien wel meer” van alle regels te schrappen. Volgens hem is het door de huidige regelgeving “onmogelijk om nog iets gebouwd te krijgen”.

Hij zei tijdens een vergadering met topmannen uit het bedrijfsleven in het Witte Huis dat het snijden in bedrijfsbelastingen en het schrappen van regels de eerste dagen van zijn regering prioriteit heeft. Onder de aanwezige bestuursvoorzitters waren onder meer Elon Musk van Tesla, Mark Fields van Ford en Kevin Plank van Under Armour.

Ook dreigde Trump opnieuw om torenhoge grensbelasting in te voeren voor bedrijven die hun productie naar buiten de VS verplaatsen:

“Als je naar een ander land gaat en beslist om hier te sluiten en tweeduizend of vijfduizend mensen te ontslaan dan gaan we een hele hoge grensbelasting invoeren voor binnenkomende producten.”