De Amerikaanse president Donald Trump stapt naar het Hooggerechtshof om zijn financiële informatie uit handen te houden van een aanklager in New York. Een lagere rechtbank oordeelde eerder dat de accountantsfirma van Trump die gegevens moet overhandigen.

Aanklager Cyrus Vance onderzoekt of valsheid in geschrifte is gepleegd bij het betalen van zwijggeld aan twee vrouwen: Stormy Daniels en Karen McDougal. Zij zeggen een affaire te hebben gehad met Trump.

De advocaten van de president stellen dat Vance ook informatie heeft opgevraagd bij de accountants die niets met zijn onderzoek te maken hebben.

Ook Congres zit achter belastingaangiften Trump aan

De juristen hebben volgens Amerikaanse media betoogd dat Trump niet alleen onschendbaar is, maar ook gevrijwaard moet blijven van dergelijke onderzoeken. Ze willen ook een vergelijkbare zaak aan het hoogste hof in Washington voorleggen. Die draait om een uitspraak die het Congres toegang geeft tot financiële informatie van de president.

Trump weigert mee te werken aan een reeks onderzoeken van het door de Democraten geleide Huis van Afgevaardigden naar zijn belastingaangiften en onder meer besluiten rond zijn hotel in Washington en de toegang tot geheime informatie voor zijn kinderen.

Daarover heeft een lagere rechter geoordeeld dat de commissie heeft laten zien dat ze niet “zomaar zitten te vissen” naar de financiën van de president en dat de financiële gegevens van accountantskantoor Mazars LLP het Congres kunnen helpen bij het maken van wetten en andere taken.

LEES OOK: Donald Trump wil de homeknop terug op de iPhone, tweet hij aan Apple-baas Tim Cook

Lees ook op Business Insider