Beide partijen zijn verantwoordelijk voor het racistische geweld in Charlottesville. Met dat statement haalde de Amerikaanse president Donald Trump zich opnieuw de woede op de hals van veel Amerikanen.

Hij deed zijn uitspraken tijdens een persconferentie dinsdag in Trump Tower. Daarin verdedigde hij zijn oorspronkelijke verklaring na de gewelddadigheden in de stad in Virginia afgelopen weekend, waarbij een vrouw om het leven kwam nadat een man inreed op tegendemonstranten.

De eerste reactie van Trump kwam hem op een storm van kritiek te staan. Hij liet zich toen in neutrale toon uit over het geweld, zonder daarbij de ultrarechtse betogers te noemen.

Maandag veroordeelde Trump onder grote politieke druk van Democraten en Republikeinen alsnog de rechts-extremisten. Op de persconferentie in New York op dinsdag kwam Trump weer deels terug op die reactie.

Hij toonde op de persconferentie begrip voor rechtse betogers die zaterdag in Charlottesville protesteerden tegen het weghalen van een standbeeld van generaal Robert E. Lee. Die was opperbevelhebber van de Zuidelijke troepen in de Amerikaanse burgeroorlog tegen het noorden, dat een einde wilde maken aan de slavernij.

“Washington en Jefferson hadden ook slaven. Moeten hun standbeelden dan ook weg? Is George Washington volgende week aan de beurt en de week daarna Thomas Jefferson? Waar houdt dit op?”

Trump haalde ook uit naar de ‘alt-left’, de linkse betogers die een tegendemonstratie hadden georganiseerd in Charlottesville. “Wat te denken van de ‘alt-left’? Jullie hebben het telkens over de ‘alt-right maar er wordt niets gezegd over ‘alt-left'”, zei de president tegen verslaggevers. “Hebben zij geen enkel aandeel in het geweld? Ik denk van wel. Zij lokten het geweld ook uit door ‘alt-right’ aan te vallen met knuppels in hun handen.”

Lees ook op Business Insider

Volgens Trump was het een verschrikkelijke gebeurtenis voor het hele land, maar hij benadrukte dat er “twee kanten aan elk verhaal zitten”.

“Aan de ene kant had je een groep die slecht was, en aan de andere kant had je een groep die ook erg gewelddadig was”, aldus de president. “Niemand wil dat zeggen, maar ik zeg het gewoon.”

Trump verdedigde ook enkele demonstranten in Charlottesville. “Niet iedereen daar was een neo-nazi, geloof me. Niet iedereen was een witte nationalist.”

De uitspraken van Trump zijn in het verkeerde keelgat geschoten van zowel Democraten als Republikeinen. “Beide partijen verantwoordelijk houden voor het geweld? Nee”, twitterde de Republikein Ileana Ros-Lehtinen.