• Er staat de VS een ‘nachtmerrie’ te wachten, als Donald Trump voor de tweede keer president wordt, waarschuwt zijn voormalige communicatiedirecteur.
  • Alyssa Farah zei tegen CNN dat Trump ‘absoluut’ een vorm van autocratie wil opleggen.
  • De voormalige president zou bijvoorbeeld het justitieel apparaat willen inzetten tegen politieke tegenstanders.

Een ex-medewerker van voormalig president Donald Trump waarschuwt voor een nachtmerrie als Trump opnieuw president zou worden.

Alyssa Farah zei dit weekend tegen CNN’s Newsweek dat Trump “absoluut” een vorm van autocratie zou opleggen als hij in 2024 wordt herkozen. In 2020 was ze directeur strategische communicatie en assistent van de toenmalige president. Ze beschreef haar voormalige baas als een “man die onze instellingen bijna tot het breekpunt heeft gebracht.”

Farah zei te verwachten dat een tweede termijn van Trump heel anders uit zou pakken. Ze stelde tegen CNN dat Trump in zijn eerste termijn al dingen wilde doen die “ver buiten het bereik lagen van wat een president van de Verenigde Staten zou moeten kunnen doen.”

Aanpakken vrij pers

“Of het nu gaat om de inzet van justitie als wapen tegen politieke tegenstanders of het aanpakken van de vrije pers, hij zou er zeker voor openstaan om ook het leger voor politieke doeleinden in te zetten”, noemde Farah als voorbeelden.

Trump heeft nog niet officieel aangekondigd zich verkiesbaar te stellen voor de Amerikaane presidentsverkiezingen van 2024, maar hintte daar afgelopen maand wel op met een campagneslogan tijdens een rally in Iowa. Zijn voormalige stafchef Mark Meadows zei vorige week dat hij al zijn geld zou inzetten op een tweede gooi naar het presidentschap door Trump.

Fiona Hill, Trumps voormalig Rusland-expert, zei dat Trump in 2024 kan winnen. Net als Farah uitte ze haar zorgen over een eventuele tweede termijn van Trump. Volgens Hill kunnen de VS "de ene institutionele crisis na de andere verwachten", ook als Trump verliest. Dan zal hij de verkiezingsresultaten weer aanvechten. "Er staat ons een wilde rit te wachten. We zitten er al in."

Lees meer over Donald Trump: