De Amerikaanse president Donald Trump stopt met alle betalingen van de VS aan gezondheidsorganisatie WHO.

Washington schortte medio april de financiering van de WHO op, omdat het vindt dat China te veel invloed heeft binnen de organisatie. Sindsdien is er volgens Trump weinig verbeterd.

China stelt dat de VS de schuld probeert af te schuiven voor hun eigen falende aanpak van de coronacrisis. Het aantal doden door het coronavirus in de VS staat nu op 101.573, het hoogste ter wereld.

President Donald Trump gaat de Amerikaanse relatie met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beëindigen. Dat zei hij vrijdag in een toespraak bij het Witte Huis naar aanleiding van Chinese veiligheidswetgeving die de autonomie van Hongkong aantast tegen de afspraken in.

Trump had eerder de betalingen aan de WHO al opgeschort omdat de internationale organisatie volgens hem aan de leiband van China loopt en niet transparant is geweest over het ontstaan en de ontwikkeling van de coronacrisis wereldwijd. Het nieuwe virus werd ontdekt in de Chinese stad Wuhan.

De VS droegen vorig jaar ruim 450 miljoen dollar bij aan het budget van de WHO, veel meer dan Beijing. Dat geld gaat volgens Trump voortaan naar andere gezondheidsprojecten in de wereld. De WHO verliest daarmee zijn grootste geldschieter.

“Het is een marionet van China. Alles draait daar om China. De WHO heeft slecht werk geleverd”, zei Trump eerder over de Wereldgezondheidsorganisatie.

Lees ook op Business Insider

China stelde eerder in een reactie dat de VS de schuld probeert af te schuiven voor hun eigen falende aanpak van de coronacrisis. Het is een misrekening China te gebruiken om de eigen verantwoordelijkheid te ontlopen, aldus de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian.

Het aantal doden door het coronavirus in de Verenigde Staten staat nu op 102.798, het hoogste ter wereld. Het land heeft officieel 1.745.606 besmettingsgevallen van het virus bevestigd, veel meer dan enig ander land.

EU vraagt VS besluit om te breken met WHO te herzien

De EU heeft de VS opgeroepen het besluit te herzien om te breken met de Wereldgezondheidsorganisatie. In een verklaring zeggen president Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en EU-buitenlandchef Josep Borrell dat het nu juist tijd is voor samenwerking, doelend op de coronapandemie.

“In het licht van deze globale bedreiging, is het nu tijd voor versterkte samenwerking en gemeenschappelijke oplossingen”, zeggen Von der Leyen en Borrell. “Acties die internationale resultaten verzwakken moeten worden voorkomen”.

Lees meer over Donald Trump: