• Voormalig president Donald Trump is naar verluidt verbolgen dat hij niet meer via Twitter kan communiceren.
  • “Hij heeft zijn toevlucht genomen tot suggesties voor verwijten en aanvallen die anderen op hun eigen Twitter-account kunnen posten”, schrijft de website The Daily Beast.
  • Trump richt zich vooral op zijn tegenstanders binnen de Republikeinse Partij.

Voormalig president Donald Trump van de Verenigde Staten is gefrustreerd dat hij van Twitter is verbannen. Hij formuleert beledigingen voor tegenstanders en draagt zijn assistenten op die op hun eigen Twitter-accounts te posten, meldt de nieuwswebsite The Daily Beast.

Bronnen rond Trump zeggen tegen de website dat hij het politieke lot van het Republikeinse parlementslid Liz Cheney als sleutel ziet tot het behouden van zijn controle over de Republikeinse Partij.

Cheney is één van tien Republikeinen die in het Huis van Afgevaardigden voor de impeachment van Trump stemden, in de nasleep van de bestorming van het Capitool op 6 januari.

De voormalige president kan geen commentaar meer de wereld insturen via Twitter, nu dat platform hem permanent heeft verbannen. Daarom heeft hij “beledigingen en observaties opgeschreven, waarvan meerdere over Cheney”, aldus een bron tegen The Daily Beast. Die kan Trump niet zelf tweeten, maar hij suggereert tegenover anderen dat ze Trumps commentaren op hun eigen Twitter-account kunnen posten.

Trump zei twee jaar geleden dat hij zijn uitverkiezing tot president te danken had aan de mogelijkheid om direct met kiezers te communiceren via Twitter. Als president tweette hij van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Hij zocht daarbij het conflict met tegenstanders en prees bondgenoten en aanhangers. 

Voordat Twitter de voormalige president de toegang tot het platform ontzegde, werden er al waarschuwingen geplaatst bij tientallen misleidende tweets van Trump waarin hij complottheorieën verspreidde over de door hem verloren verkiezingen. 

Scheuring dreigt binnen de Republikeinse Partij

De afgelopen weken is er een grote tweedeling ontstaan binnen de Republikeinse Partij. Aan de ene kant zijn er politici die vanwege de bestorming van het Capitool door aanhangers van Trump willen breken met de oud-president. Daartegenover staan degenen die de voormalige president juist blijven verdedigen.

Lees ook op Business Insider

Een groep van Trump-loyalisten binnen de partij heeft geprobeerd Liz Cheney te verwijderen uit belangrijke parlementscommissies, omdat ze voor de impeachment stemde. Maar in een stemming woensdag achter gesloten deuren overleefde Cheney de aanval op haar positie glansrijk. 

Trump steunt intussen de Republikeinse afgevaardigde Marjorie Taylor Greene uit Georgia, die wat de Democraten betreft uit het Congres verwijderd moet worden, omdat zij volgens haar tegenstanders oproepen tot geweld tegen Democraten heeft gedoogd en complottheorieën verspreidt.

Lees meer over Donald Trump: