Voormalig president Donald Trump hield zondag voor het eerst sinds hij het Witte Huis verliet een toespraak.

“Wie weet, doe ik voor de derde keer mee”, zei Trump in een verwijzing naar de presidentsverkiezingen van 2024.

Volgens een peiling zou de conservatieve achterban, als die nu zou moeten stemmen, Trump kiezen als de Republikeinse presidentskandidaat

Ex-president Donald Trump sprak zondag in Orlando aan het slot van de Conservatieve Politieke Actie Conferentie (CPAC), een jaarlijkse bijeenkomst van vooraanstaande conservatieven.

Het was Trumps eerste publieke optreden sinds hij 20 januari het Witte Huis verliet.

“Wie weet, doe ik voor de derde keer mee”, zei Trump een uur later dan gepland tijdens de bijeenkomt. Hij zinspeelde hiermee op deelname aan de presidentsverkiezingen van 2024.

Trump kreeg in november 74 miljoen stemmen, meer dan een Republikeinse presidentskandidaat ooit kreeg en 11 miljoen meer dan in 2016.

Lees ook op Business Insider

Maar hij verloor de verkiezingen en is ook in eigen kring omstreden omdat hij het verlies aan verkiezingsfraude wijt en weigert te geloven dat zijn Democratische tegenspeler Joe Biden zeven miljoen stemmen meer kreeg.

Trump wil grip houden op de Republikeinse partij

Mocht Trump weer meedoen aan de presidentsverkiezingen, dan zal hij dat doen namens de Republikeinse partij en geen eigen partij oprichten. “We beginnen geen nieuwe partijen. We hebben de Republikeinse partij. Die zal verenigd worden en sterker zijn dan ooit tevoren”, aldus Trump.

In een recente peiling onder Republikeinen zei bijna de helft van de ondervraagden dat ze zich achter een partij van Trump zou scharen als die de Republikeinen vaarwel zegt en voor zichzelf een partij begint. Slechts iets meer dan een kwart gaf aan de Republikeinse partij niet te verlaten als Trump vertrekt en de rest wist het nog niet.

Volgens een peiling van CPAC zou de conservatieve achterban, als die nu zou moeten stemmen, Trump kiezen als de Republikeinse presidentskandidaat in 2024. Met 55 procent bleef hij gouverneur Ron DeSantis (Florida), in de poll de enige serieuze tegenstander, ruim voor. Voormalig VN-ambassadeur Nikki Haley (3 procent) deed het zelfs nog iets beter dan politieke kopstukken als Mike Pompeo, Ted Cruz en Rand Paul.

Trump herhaalde tijdens de toespraak zijn onbewezen claim dat de Democraten de presidentsverkiezingen van 2020 zouden hebben gestolen. “Ze hebben het Witte Huis verloren”, zei Trump over de Democratische partij.

Ook noemde Trump het verkiezingsproces “ziek en corrupt” en stelde hij dat “het hooggerechtshof en andere rechtbanken hier niks aan willen doen”. Trump doelt hiermee op de vele rechtszaken die hij had aangespannen na zijn verkiezingsnederlaag, die door geen enkele rechtbank werden goedgekeurd.

Trump kan op verschillende manieren politieke invloed blijven uitoefenen de komende jaren. Naast politieke actiecomités die fondsen voor hem werven, kan hij met de zakelijke activiteiten van de Trump Organization en eventueel eigen mediakanalen de aandacht naar zich toe blijven trekken.

LEES OOK: Trump heeft eindelijk zijn belastingpapieren overgedragen aan openbare aanklagers in New York: een goudmijn aan informatie